Lavrov: Meillä on paljon kysymyksiä MH17:stä – Venäjä haluaa uuden tutkimuksen

Venäjä ja separatistit ovat koko ajan syyttäneet Ukrainan armeijaa ohjuksen ampumisesta.

Ulkomaat
Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.
Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.Robin von Lonkhuijsen / EPA

Venäjä on vedonnut kansainväliseen siviili-ilmailujärjestöön, jotta malesialaiskoneen turmasta Itä-Ukrainassa avattaisiin uusi tutkimus. Malaysia Airlines Boeing 777 -kone räjähti kappaleiksi 17. heinäkuuta. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat.

– Aiomme tutkia raporttia, joka julkaistiin eilen. Jo nyt meillä on kuitenkin paljon kysymyksiä. Itse asiassa meillä on alusta lähtien ollut paljon kysymyksiä. Eikä niihin ole vastauksia, ulkoministeri Lavrov sanoo uutistoimisto Tassille.

Hollantilainen turvallisuuslautakunta totesi loppuraportissaan tiistaina, että kone putosi, koska sen ohjaamon ulkopuolella räjähti venäläisvalmisteinen Buk-ohjus. Raportissa ei otettu kantaa siihen, kuka ohjuksen oli ampunut. Siinä kuitenkin rajattiin noin 320 neliökilometrin suuruinen alue, jolta ohjus ammuttiin. Koko alue oli tuolloin Venäjä-mielisten separatistien hallussa.

Venäjä ja separatistit ovat koko ajan syyttäneet Ukrainan armeijaa ohjuksen ampumisesta. Länsimaat puolestaan uskovat Venäjä-mielisten kapinallisten pudottaneen malesialaiskoneen.

Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.
Hollantilainen turvallisuuslautakunta on julkaissut loppuraporttinsa Ukrainan lentoturmasta tiistai-iltapäivänä. Lautakunnan mukaan malesialaiskone ammuttiin alas venäläisellä BUK-ohjuksella.
Osista koottu lentokoneen hylky
Hollannin turvallisuuslautakunta esitti loppuraportissaan rekonstruktion MH17-koneen turmasta. Kieli: englanti.

Lähteet: Tass, AP