1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Niinistö: Diktatuurikysymys ei noussut esille Erdoğanin kanssa

Turkkilaiset oppositiolehdet ovat tarttuneet näyttävästi Ylen toimittajan Turkin presidentille esittämään kriittiseen kysymykseen. Turkissa vierailevan presidentti Sauli Niinistön mukaan luontevampaa olisi, että vastaus saisi enemmän huomiota.

Ulkomaat
Presidentti Sauli Niinistö (oik.) ja Turkin talousministeri Nihat Zeybekci ihastelevat näkymiä Bosporinsalmen Euroopan puoleisella rannalla Istanbulissa.
Presidentti Sauli Niinistö (oik.) ja Turkin talousministeri Nihat Zeybekci ihastelevat näkymiä Bosporinsalmen Euroopan puoleisella rannalla Istanbulissa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Presidentti Sauli Niinistö sanoo, että Turkissa huomiota herättänyt suomalaistoimittajan kysymys presidentti Recep Tayyip Erdoğanille diktatuurista ei noussut millään tavalla esiin presidenttien tiistai-illan illallisilla.

Illalliset järjestettiin Ankarassa presidenttien lehdistötilaisuuden jälkeen.

– Ei, hänhän vastasi kysymykseen, ja minusta luontevampaa olisi, että vastaus saisi enemmän huomiota, Niinistö kommentoi asiaa toimittajille Istanbulissa keskiviikkona.

Kysymys nousi otsikoihin Turkissa

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanilta kysyttiin presidenttien tiistain lehdistötilaisuudessa kommenttia siihen, että jotkut väittävät presidentin olevan viemässä Turkkia kohti diktatuuria. Turkissa on myös esitetty väitteitä valtion sekaantumisesta Ankarassa lauantaina tehtyyn pommi-iskuun, jossa kuoli lähes sata ihmistä.

Suomalaistoimittajien yhdessä sopiman kysymyksen esitti turkin kielellä Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen.

– Diktatuurissa ette voisi kysyä, onko tämä maa diktatuuri. Tässä maassa ei ole diktaattoria. Jos olisi, ette näkisi näitä loputtomia herjauksia presidenttiä, pääministeriä ja heidän perheitään kohtaan, Erdoğan vastasi.

Turkkilaiset oppositiolehdet ovat tarttuneet kysymykseen näyttävästi, ja aihe on levinnyt sosiaalisessa mediassa.

Lue seuraavaksi