Sisäministeriöltä uusi arvio: Turvapaikanhakijoita tuleekin jopa 20 000 ennakoitua vähemmän?

Sisäministeriö on päivittänyt arviotaan, sillä Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut noin viikon. Tilanne saattaa kuitenkin vielä muuttua. Palauttamissopimuksesta Irakin kanssa neuvotellaan parhaillaan.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita Torniossa.
Turvapaikanhakijoita saapui Tornion järjestelykeskukseen 25. syyskuuta 2015.Panu Pohjola / Lehtikuva

Sisäministeriö on päivittänyt arviotaan tänä vuonna saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä. Uusi arvio vuoden loppuun mennessä saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä on laskettu 30 000–35 000 turvapaikanhakijaan. Aiempi ennuste oli 50 000 turvapaikanhakijaa.

Arviota päivitettiin, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on ollut laskussa noin viikon.

Se pistää ehkä miettimään sellaisen ihmisen, joka ei välttämättä ole turvapaikan tarpeessa.

Petteri Orpo

– Kun meillä oli yli 600 turvahakijan päiviäkin, niin nyt eilen taisi olla ensimmäinen päivä aikoihin, kun päästiin alle kahdensadan, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Turvapaikanhakijoiden määrän arviodaan vähentyneen muun muassa siksi, että Ruotsi tehosti ulkomaalaisvalvontaa.

Sisäministeriö kuitenkin huomauttaa, että tilanne voi vielä muuttua, sillä määrään vaikuttaa muun muassa turvapaikanhakijoiden vastaanottotilanne muualla Euroopassa.

Viimeisen viikon aikana turvapaikanhakijoita on tullut noin puolet aiempaa vähemmän, runsaat 1 600. Syyskuussa määrä vaihteli 3 000 hakijan molemmin puolin.

Turvallisuusarvio valmistumassa

Maahanmuuttoviraston on valmistellut Irakin ja Somalian turvallisuustilanteesta uutta arviota, joka julkaistaan myös lähiaikoina. Siihen asti näistä maista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittely on jäädytetty.

Suomi myös neuvottelee parhaillaan Irakin kanssa palauttamissopimuksesta, jotta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet voitaisiin palauttaa Irakiin. Sisäministeri uskoo, että nämä seikat ovat myös vaikuttaneet saapuvien turvapaikanhakijoiden määrään.

– Se pistää ehkä miettimään sellaisen ihmisen, joka ei välttämättä ole turvapaikan tarpeessa, Orpo pohtii.