1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Keihäslegenda Seppo Räty lähti piruillakseen mainoskampanjaan

Seppo Rätyä on pidetty jurona töksäyttelijänä, mutta Tohmajärvellä vastassa onkin puhelias keihäslegenda. Toisaalta: Seppo osoittautuu puheissaan maineensa veroiseksi: kotoa ei löydy nettiä, eikä nättiä eikä "sosiaali mediaa". Julkisuutta kartteleva Räty on mukana television mainoskampanjassa kerätäkseen rahaa kotikylänsä urheiluseuralle – ja ihan vain piruillaakseen.

urheilu
Seppo Räty

Ajo-ohjeet Tohmajärven Likaisten kentälle ovat selvät, ainakin Seppo Rädyn mielestä. Pitäisi kääntyä oikealle "saatanan peltilaatikon" jälkeen.

Kentän laidalla seisoo julkisuutta välttelevä keihäslegenda. Toinen käsi taskussa ja toisessa palaa tupakka. Kädenpuristus on luja.

Puhetta alkaa pian pulputa niin Valio-myrskystä, tai kuten Räty sanoo mainosmyrskystä. Keskustelu kulkee pankkiautomaattien karsintaan.

Rätyä ärsyttää, että käteistä ei saa nostettua kuin harvoista ja valituista paikoista. Makkaraa on helpompi ostaa kolikolla ja pelata loput rahat hedelmäpeliin kuin vinguttaa korttia joka käänteessä.

Selväksi tulee myös se, että kunnat eivät tue yleisurheilua. Pesäpalloa, tai Rädyn sanoin paskapalloa, kyllä tuetaan.

Suomen Urheiluliittokaan ei tue urheilijoita, ainakaan tarpeeksi.

– Tilanne ei ole muuttunut sitten yhtään minun urheiluajoista. Ennen vanhaan rahat tehtiin omalla työllä ja käytiin reenamaassa sen jälkeen, mikä jaksettiin.

– Nyt ollaan työttömiä tai opiskelijoita, rahan tulo on varmasti vähän heikompaa.

– Järjestelmä on vähän nurinkurinen. Rakennetaan ja tehdään lisää urheilupaikkoja. Kuitenkin tuki pitäisi saada urheilijalle. Monellakaan kyse ei ole suorituspaikoista vaan siitä tekemisestä. Pitäisi mahdollistaa se, että pystyy tekemään ja harrastamaan.

Piruillakseen julkisuuteen

Seppo Räty on harvoin julkisuudessa. Toimittajat ovat saaneet niin maanitella kuin juosta tohmajärveläisen perässä.

– Ei tällä pärstätaululla paljon kehtaa mannekiinin hommiin lähtee.

Ei tällä pärstätaululla paljon kehtaa mannekiinin hommiin lähtee.

Seppo Räty

Piruillakseen Räty lähti mukaan saksalaisen päivittäistavaraketju Lidlin televisiomainoskampanjaan. Kiukkuinen Räty sanoi Saksan olevan paska maa, kun karsiutui MM-kisojen keihäsfinaalista Stuttgartissa 1993. Ilmeisesti mieli on muuttunut vuosien aikana.

– Aina ei pidä uskoa, mitä joku sanoo.

Mainoskampanjalla Räty kerää varoja Tohmajärven Urheilijoille. Varat menevät seuran kilpailutoimintaa varten. Selväksi ei käy, kuinka paljon hyvää mainoskasvona olemisesta seura saa.

– Minä oon niin tottunut markka-aikaan, etten oikein tunne euroja. On vaikea sanoa yhtään mitään.

Heinäkuussa tuttu mies kertoi rautakaupoilla, että oli hyvin lohkaistu Twitterissä. Kyseessä oli tietenkin vale-Seppo. Oikeaa Seppoa ei "sosiaali mediassa" tulla näkemään.

– Mulla itelläni ei ole nettiä eikä nättiä eikä tuu ikinä olemaankaan. Minä sen makkarapaketin saan kaupasta ilman nettiäkin.

Entisellä valmentajalla olisi vielä annettavaa

Vaatimattomasti Räty kertoo, että joskus ovat kyselleet valmennushommiin. Mihinkä sitä ihminen kuitenkaan kotoaan lähtisi. Ei ainakaan kaupunkiin. Hulluksihan siellä tulisi.

Minä sen makkarapaketin saan kaupasta ilman nettiäkin.

Seppo Räty

Mutta valmentaja Räty kuitenkin on ja ajatuksia valmennuksesta olisi varmasti vaikka muille jakaa.

– Vähän on Suomessa ollut heittopuolella sitä, että vanhemmilta urheilijoilta ja nimenomaan heidän valmentajiltaan hyvin vähän kysellään mitään.

Rädyn entisellä valmentajalla Eino Maksimaisella voisi siis olla takataskussaan, jotain annettavaa huippu-urheilijoille ja huipulle tulossa oleville.

Tulokset tehdään tuskalla ja hiellä

Kolminkertainen olympiamitalisti on aina ollut kova itseään kohtaan. Piti tehdä kovia, jopa älyttömiä harjoituksia. Kerrotaan, että Rädyltä loppuivat jalkaprässistä painot kesken ja painojen päälle tuli vielä kaksi ihmistä istumaan.

Räty kertoo käsillä kiivaasti viittoen, miten harjoitteli heittämistä ja kuinka kauas pesäpallon sai lentämään. Se lensi Likaisten kentän takana olevaan puutarhaan asti noin 110 metrin matkan.

Suojatistaan Oona Sormusesta Räty puhuu pehmeästi, ei vaadi ihmeitä.

Tosin tuskaa viime aikoina enemmän kuin hikeä.

Seppo Räty

– Muutaman viikon päästä aloitetaan rakentamaan ensi kesää. Jos pitkästä aikaa saisi ehjän kesän ja tulostason nousemaan.

Ensi vuonna pidettävistä Rion olympialaisista ei vielä uskalla unelmoida. Oonan tulostaso pitäisi nousta valmentajan mukaan viisi metriä ennen kuin mitään rupeaa odottamaan.

– Siinä on vielä työn sarkaa aika paljon.

– Se saadaan tehtyä tuskalla ja hiellä. Molempia on ollut, tosin tuskaa viime aikoina enemmän kuin hikeä.

Maltilliset olympiatoiveet

Eivät taida mitalit kilistä yhteen olympialaisten jälkeen suomalaisten kauloissa. Pessimisti ei pety maansa saaliiseen.

– Todennäköisesti tulee mitaleja yhtä vähän kuin ennenkin. Siellä valitettavasti on muutkin maailman huiput paikalla.

Suomesta olympialaisiin lähtee kolme keihäsmiestä. Rädylle on melko selvää, miten valinnat menevät.

Näköjään on ennakkoon jo valittu kaksi ja kolmatta etsitään.

Seppo Räty

– Näköjään on ennakkoon jo valittu kaksi ja kolmatta etsitään. Toivottavasti sinne pääsisi edes opintomatkalle nuori kaveri.

Opintomatka -sana on Rädylle muotijuttu. Ei hän ymmärrä sitä, että lähdetään kokemusta hakemaan kisoista.

Muille suomalaisille karppaus on tullut muotiin vasta hiljattain. Räty puolestaan naureskelee karpanneensa aina. Aamulla nimittäin juodaan kolme pannullista kahvia ja aamupäivällä voileipä.

Illalla vetäistään pihvi. Säännöllinen ja tasainen tankkaus ei kuulu Rädylle.

– Eihän sitä ehdi urheilla, jos koko ajan syö.

Todisteeksi Räty letkauttaa, että ajokoirakin juoksee paremmin vähän nälkäisenä.

Tavoitteena 200 kilon nouseminen penkistä

Eläkkeellä olevan keihäslegendan kiintopiste on valmennustyö Oonan kanssa. Muutamia muitakin ajatuksia ja tavoitteita on.

– Jos jossakin lähellä olisi painonnoston MM-kisat, olisi kiva käydä katsomassa niitä. Ja lentomäen kisa olisi yks haave, että olis kiva käydä katsomassa, kun sälli tippuu 200 metriä alaspäin.

On 53-vuotiaalla Rädyllä yksi toinenkin haave, sitä ei ilkeä televisiokameralle kertoa. Tavoite on saada nousemaan taas 200 kiloa penkistä.

Uskokaa tai älkää: paljosta se ei ole kiinni.

Lue seuraavaksi