Pelastuslaitos rauhoittelee somessa, mutta ei ota vastaan Facebook-hälytyksiä

Sosiaalinen media on myös pelastuslaitoksen käytössä. Keskustelu Oulun parkkihallin paloturvallisuudesta herätti palomiehetkin somessa.

hälytysjärjestelmät
oulu-koillismaan pelastuslaitoksen facebook-sivu
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos

Oulun maanalaisen parkkiluolaan Kivisydämeen tuli tiistaina palohälytys. Hätäisimmät luulivat, että hälytyksen sattuessa ovet menevät kiinni. Määräysten mukaan sisään menevät ovet sulkeutuvat ja ulos menevät ovet aukeavat.

– Tämä pätee myös Kivisydämeen, sanoo riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Tiistainen hälytys oli automaattinen. Kyseessä oli väärä hälytys. Sen sai aikaan todennäköisesti luolassa vielä käynnissä olevat työ, kertoo Honkakunnas.

– 95 prosenttia ilmoitinlaiteilmoituksista on erheellisiä.

Kivisydämessä on automaattinen palohälytys-, sammutus- ja savunpoistolaitteisto. Palon sattuessa hissit nousevat ylös ja pysähtyvät. Hissien yhteydessä on portaikot, Osuuspankin hissiä lukuun ottamatta.

Savua mahtuu melkoisen paljon, ennen kuin se aiheuttaa vaaraa poistuville.

Tomi Honkakunnas

Autoja palaa parkkihalleissa vuosittain

Ajoneuvoja palaa vuosittain kymmenittäin. Autoja on palanut Oulussakin maanalaisissa, kerrostalojen yhteisissä pysäköintitiloissa.

– Ne ovat vaativia tilanteita, tietää Honkakunnas.

Kivisydämessä tilanne olisi toisenlainen. Asiaa on testattu kylmäsavukokeilla.

– Siellä on niin paljon tilavuutta, että savua mahtuu melkoisen paljon, ennen kuin se aiheuttaa vaaraa poistuville, rauhoittelee Honkakunnas.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos rauhoitteli oululaisia keskiviikkona myös Facebook-viestillään. (siirryt toiseen palveluun) Somea käytetään tarvittaessa neuvontaan ja opastukseen.

– Korjataan vääriä käsityksiä, tiivistää Honkakunnas.

Somekansalainen saattaa laittaa havaitsemansa savupilvestä tiedon ensimmäiseksi Facebookiin.

_Toppilassa nousee savua. Mikähän siellä palaa? _Näin saatetaan kirjoittaa esimerkiksi Puskaradio Oulu-palstalle. Se tiedetään palolaitoksellakin.

– Meidän toiminta käynnistyy hätäkeskuksen kautta, muistuttaa Honkakunnas.

Hälytyksiä ei ainakaan vielä ole otettu somen kautta vastaan, vinkkejä kiireettömiin tehtäviin sieltä on löydetty jonkin verran.

– Palotarkastajat bongaavat turvallisuuspuutteen somessa ja käyvät tarkistamassa sen, kuten tässä tapauksessa. Jos tulee viestiä, että Kivisydämessä on ongelma, niin olemme sinne yhteydessä ja palotarkastaja käy tarvittaessa tarkastamassa kohteen.