Huippupikaluistelijoiden Seinäjoki ilman harjoituspaikkaa – tekojään korjaus vie aikaa

Seinäjoen urheilijoiden pikaluistelijat sekä maajoukkuetason pikaluistelijat eivät pääse tänä talvena harjoittelemaan Seinäjoen tekojäälle. Syyskuussa rikkoutunutta jäädytyskoneistoa ei saada korjattu tälle kaudelle. Rahat tekojään korjaukseen ovat olemassa, mutta korjausurakan kilpailutus vie aikaa.

urheilu
Olli Koski / YLE

Seinäjoen urheilijoiden pikaluistelijat jäävät marraskuun alusta lähtien ilman perinteistä kotikaupungin harjoituspaikkaa. Syyskuussa tapahtunut jäädytyskoneiston rikko estää Seinäjoen Joupissa sijaitsevan pikaluisteluun tarkoitetun tekojään jäädytyksen tällä kaudella. Luonnonjää kentälle saadaan vasta pakkasten myötä mahdollisesti joulu- tai tammikuun aikana.

– Se on iso kustannus pienelle lajiliitolle. Periaatteessa kaikki rahat käytetään nyt reissaamiseen jäitten perässä ja työpaikan perässä, kertoo seinäjokelainen nuorten olympiavalmentaja Tuomas Nieminen Suomen luisteluliitosta.

Harjoituspaikkajärjestelyjä joutuvat tekemään suomalaisen pikaluistelun huippunimet, kuten Pekka Koskela, Elina Risku ja Tommi Pulli. Lisäksi pikaluistelun A-maajoukkue ja nuorten maajoukkue joutuvat laittamaan treenisuunnitelmat uuteen uskoon.

Kaupunkilaiset jäävät myös ilman tekojäätä

Joupin tekojäällä on järjestetty myös paljon suosittuja yleisövuoroja kaupunkilaisille. Heidän luisteluharrastuksensa riippuu tänä talvena pitkälti tulevista pakkasista.

– Jos ajatellaan kahta viimeistä talvea taaksepäin, niin ei ole ollut lunta joulunakaan. Tekojää on ollut kaupunkilaisten ainoa paikka, jossa on voinut harrastaa talviliikuntaa, toteaa Tuomas Nieminen.

Lisäksi marraskuuksi suunnitellun Seinäjoen urheilijoiden pikaluisteluleirin ja joulukuuksi suunnitellun yleisluistelijoiden SM-kisan kohtalo on vielä auki.

Korjausrahaa on, kilpailutus vie aikaa

Seinäjoen liikuntapalveluista kerrotaan, että korjausrahat jäädytyskoneistolle ovat olemassa. Urakka ja tarjouspyynnöt ovat juuri valmistumassa, mutta kilpailutus tulee viemään aikaa, toteaa liikuntatoimenjohtaja Anne Kotila.

Seinäjoen vanhan jäähallin jäädytys toimii tekojään kanssa samalla koneistolla. Vanhassa jäähallissa on kuitenkin hankittu vuokralaitteita, joilla jäädytys saadaan tehtyä. Tekojäätä ei voida kuitenkaan jäädyttää vuokralaitteilla, koska kustannustaso nousisi liian korkeaksi, kerrotaan Seinäjoen liikuntapalveluista.