1. yle.fi
  2. Uutiset

"Se on iso vaiettu salaisuus" – Näyttely paljastaa piilossa olevan perheväkivallan

Parisuhde- ja perheväkivallasta vaietaan jopa vuosiksi häpeän ja tottumuksen takia. Jos väkivallasta kertovia merkkejä osattaisiin lukea, siitä tulisi näkyvää.

terveys
Pulloja ja tölkkejä kumollaan ruokapöydällä.
Tiia Korhonen / Yle

Suomalaiskodeissa tapahtuu parisuhde- ja perheväkivaltaa paljon enemmän kuin mitä aiheesta puhutaan. Väkivalta voi olla fyysistä kuten tönimistä, kuristamista ja teräaseen käyttöä. Henkinen väkivalta on esimerkiksi nimittelyä ja nöyryyttämistä.

– Parisuhde- ja perheväkivalta on piilossa olevaa. Se on iso vaiettu salaisuus, joka voi koskettaa ihan minkälaista perhettä tahansa, kuvailee Kajaanin seurakunnan diakoniatyöntekijä Anne Matilainen.

Parisuhde- ja perheväkivallasta voidaan vaieta jopa vuosia. Matilaisen mukaan yleensä vaikenemisen taustalla on suuri häpeä, mutta myös tottumus.

– Monet kokevat, että se kuuluu asiaan, se on luonnollinen osa perhettä. Olen puhunut aikuisten kanssa, jotka ovat lapsena nähneet perheväkivaltaa. He ovat ajatelleet, että kaikissa muissakin perheissä on tällaista. Sitä ei osata pitää erikoisena tai outona, jos se on kestänyt vuosia.

Väkivaltaisesta suhteesta on vaikea lähteä

Perheväkivalta on vaikea aihe käsiteltäväksi. Kajaanin seurakunta vastaa haasteeseen Ruusukuja 76-näyttelyllä. Karoliinan kamarin tiloihin on lavastettu koti, jossa on perheväkivallasta kertovia tietokortteja.

– Näyttelyssä ei ole kuvia väkivallasta, vaan se näyttää karuudessaan sen, että väkivalta voi olla tavallisissa kodeissa hyvinkin piilotettua. Jos merkkejä osaa lukea, niin se on myös näkyvissä, diakoniatyöntekijä Anne Matilainen kertoo.

– Näin näyttelyn ensimmäisen kerran vuonna 2006 Turussa. Silloin minut pysäytti se lastenhuone, jossa ei ole edes lasta, vaan nukke, jolla on laastari otsassa. Halusin säilyttää sen myös Kajaanissa, koska se oli niin puhutteleva. Vaikka tila on muuten kaunis, niin siitä tulee ahdistunut olo.

Nukke istuu sängyn nurkassa.
Myös nukke on tarvinnut laastareita Ruusukuja 76-näyttelyssä.Tiia Korhonen / Yle

Väkivaltaisesta suhteesta on vaikea lähteä pois. Apua on kuitenkin tarjolla monelta taholta. Kainuussa viranomaiset tekevät nyt myös uudenlaista yhteistyötä MARAK-työryhmässä.

– Ryhmä on moniammatillinen ja se toimii aktiivisesti. Missä tahansa onkin, niin nyt parisuhde- tai perheväkivallan voi ottaa puheeksi, koska ihmiset tietävät miten tähän tilanteeseen tarjotaan apua.

Karoliinan kamarilla Ruusukuja 76-näyttely on avoinna vielä torstaina. Matilaisen mukaan näyttelyä voi tulla katsomaan, vaikka ei olisikaan kokenut parisuhde- tai perheväkivaltaa.

– Toivottavasti mahdollisimman moni tulisi kiertämään näyttelyn vaikka uteliaisuudesta. Se voi herättää ajatuksia. Voi olla, että se herättää myös näkemään, että lähipiirissä kaikki ei olekaan ihan niin kuin pitäisi.

Lue seuraavaksi