Luonnonsuojeluyhdistyksen suurin ponnistus synnytti Vahteriston luonnonsuojelualueen

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Hausjärvellä ja Riihimäellä toimivassa yhdistyksessä on noin 170 jäsentä ja yhdistyksen facebook-sivuista tykkää jo yli 180 ihmistä.

luonto
Vahteriston luontopolun opasteita pystytetään.
Heli Kanto ja Kirsi Koivula pystyttämässä luontopolun opasteita.Timo Leponiemi / Yle

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys juhlii tänä vuonna pyöreitä vuosia. Juhlaan on toki aihettakin, sillä vuosikausia jatkunut vääntö Vahteriston alueesta päättyi onnellisesti, kun luontoarvoiltaan arvokkaasta Vahteristosta suojeltiin yli 120 hehtaaria.

Lyhyesti tiivistettynä Riihimäen kaupungin ensimmäisen luonnonsuojelualueen perustaminen Vahteristoon on ollut yhdistyksen suurin ponnistus.

– Vahteristo korjasi kertaheitolla Riihimäen kehnon suojelualuetilanteen, sanoo luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Heikkonen. Vielä vuonna 2006 kaupungissa oli luonnonsuojelualueita nolla hehtaaria, kun viime vuonna niitä oli jo ympäristöraportissa 166 hehtaaria.

– Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme uuden historiikin, joka on jatko-osa edelliselle historiikille. Ensimmäinen osa sisälsi yhdistyksen 30 edellistä toimintavuotta, kertoo Heikkonen. Jotain yhdistyksen toiminnasta kertoo se, että tämä uusi 10-vuotisihistoriikki on suunnilleen yhtä paksu kuin meidän ensimmäinen historiikkimme.

Sammalistonsuon lintukeidas

Smmalistonsuo 54-tien varressa on jo nyt yksi Hämeen tärkeimmistä lintukohteista. Suon monipuolinen pesimälajisto sekä asema yhtenä Etelä-Suomen sisämaan tärkeimmistä lintujen levähdysalueista vetävät harrastajia paikalle kauempaakin.

– Itse olin Sammalistonsuolla, kun noin kolme tuhatta hanhea lensi alueen yli. Uskomattoman hieno kokemus!

Heikkonen muistuttaa, että suon retkeilymahdollisuuksia on syytä kehittää, alueella on suurta potentiaalia myös opetuskäytössä sekä matkailuvalttina.

Paljon on vielä tehtävää

Luontopolkujen rakentamisessa on vielä paljon tekemistä. Esimerkiksi Peltosaaren luontopolku on kaupungin keskeisin luontopolku, mutta sen opastus on retuperällä.

– Yhdistys on uusinut pitkospuita talkoilla, mutta myös opasteet tulisi uusia nykyaikaisiksi.

Yhdistyksen puheenjohtaja Tarja Heikkonen kääntää katseet toiveekkaasti myös Hausjärven kuntaan päin.

– Hausjärvi tarvitsisi ensimmäisen oman suojelukohteen tai edes luontopolun. Kyllähän hausjärveläiset voivat ja saavat tulla Riihimäen poluille ja Sammalistonsuon lintukummulle, mutta oma on aina oma, Heikkonen muistuttaa.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen yleisölle avoin juhla järjestetään keskiviikkoiltana Riihimäen kansalaisopistolla. Juhla alkaa kello 18.30.­ Ohjelmassa on muun muassa yhdistyksen historiikin julkis­tus, ja Juha Mälkösen kuvaesitys Sammalis­tonsuon linnuista ja eläimistä.