Tekopesiä rakennetaan petolinnuille pyöränvanteista ja risuista

Kymmenet pohjoiskarjalaiset petolinnut saavat jälleen mahdollisuuden muuttaa ihmisen rakentamaan uuteen tekopesään. Pesää tarvitaan esimerkiksi siksi, jos pesintäalueella on tehty metsätöitä ja linnun pesäpuu on kaadettu. Tänä syksynä valmistuu yli 70 polkupyörän vanteille rakennettua tekopesää.

luonto
Petolinnun tekopesä tehdään pyöränvanten päälle.
Markku Halonen

Suomessa rakennetaan vuosittain kymmeniä petolinnuille tarkoitettuja tekopesiä. Erityisen aktiivisia ollaan Pohjois-Karjalassa, jossa toiminnalla on jo pitkät perinteet. Pesiä rakennetaan lintujen esiintymispaikoille seurannan pohjalta.

– Tieto sopivista rakennuspaikoista tulee Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen petolintuseurannasta. Vapaaehtoiset harrastajat, jotka ovat pääasiassa rengastajia, kiertävät vuosittain tarkistamassa pesäpaikkojen kuntoa.

– Tekopesiä tarvitaan silloin, jos pesä on ollut paikalla, jossa on metsätaloustoimien ja hakkuiden takia pesäpaikka menetetty. Myös myrsky voi olla syynä pesätuhoon, kertoo Otso-metsäpalvelujen luonnonhoitotöitä tekevä lintuharrastaja Janne Leppänen.

Sitten vain nostetaan pesä paikalleen ikään kuin elementtitalo.

Janne Leppänen

Janne Leppänen on tänä syksynä tehnyt jo ainakin 65 pesää ja lokakuun aikana niitä valmistuu lisää.

Helkama-pesiä tehdään polkupyörän vanteista

Petolinnuille tarkoitettuja tekopesiä kutsutaan Helkama-pesiksi.

– Nimi johtuu siitä, että näissä on otettu uusiokäyttöön vanhat polkupyörän vanteet. Vanteen päälle on helppo rakentaa pesän runko jo maassa ollessa ja säilyttää vaikka kuivassa autotallissa.

Janne Leppänen rakentaa petolinnun tekopesää kuuseen.
Janne Leppänen laittaa tekopesää paikalleen puuhun.Markku Halonen

– Sitten vain nostetaan pesä paikalleen ikään kuin elementtitalo, naurahtaa Leppänen.

Tekopesä sijoitetaan sellaiseen maastoon, jossa linnut luonnostaankin liikkuvat. Varsinkin hiirihaukka on hyvin löytänyt tekopesät. Samoin tilanne on myös lapinpöllöllä.

Janne Leppäsen mukaan tekopesillä on saatu hyviä tuloksia. Muutama vuosi pesän laittamisen jälkeen vähintään puolet pesistä on asuttuja