1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Suomalaiset pyörittävät jättimäistä pelibisnestä

Suomalaiset ovat pelihullua kansaa. Veikkauksen ja Raha-automaattiyhdistyksen pelejä pelataan vuosittain yhteensä lähes 10 miljardilla eurolla. Toki voittojakin maksetaan, mutta sinun ja minun vastuullinen pelaaminen tuottaa valtiolle ja sosiaali- ja terveysjärjestöille vuosittain lähes miljardin euron voitot.

rahapelit
Risto Ukkonen

Viime päivinä olentyöni puolesta tutustunut tarkemmin suomalaisiin pelimonopoleihin. Pääpaino on ollut Veikkauksen mainonnassa ja markkinoinnista, mutta samalla olen selvitellyt laajemminkin pelaamisen eri puolia.

Suomalaiset pelaajat pyörittävät isoa bisnestä ja häviävät vuosittain noin 1,7 miljardia euroa. Vajaan miljardin Veikkaukselle ja yli 700 miljoonaa euroa Raha-automaattiyhdistykselle. Rahaa peleissä liikkuu kuitenkin huomattavasti enemmän.

*Suomen pelimonopolit *korostavat vastuullista pelaamista. Se koostuu hurjista rahavirroista. Esimerkiksi Veikkauksen liikevaihdon, eli pelaamisen, ennakoidaan nousevan tänä vuonna ensimmäistä kertaa yli kahteen miljardiiin euroon. Päivittäisenä pelaamisena summa tarkoittaa yli viittä miljoonaa euroa. Käytännössä jokainen suomalainen vauvasta vaariin pelaa päivittäin Veikkauksen pelejä eurolla.

*Yli puolet rahoista maksetaan *voittoina takaisin pelaajille. Veikkauksen kassaan jää vuosittain voittoa kuitenkin yli 500 miljoonaa euroa, joka vastaa sopivasti valtionyhtiölle asetettua tulostavoitetta. Puolen miljardin euron voittoon ja tulostavoitteeseen päästään siis vastuullisella pelaamisella.

Toki täytyy muistaa, että veikkausvoittovarat eivät jää valtion kassaan, vaan niillä tuetaan tiedettä, taidetta, urheilua ja nuorisotyötä. Eli kuten tiedämme; suomalainen voittaa aina.

*Raha-automaattiyhdistyksen *vuotuinen tuotto on lähes 800 miljoonaa euroa. Summa ei tunnu mahdottoman suurelta, mutta sen takana on kuitenkin 10-kertainen, eli miljardien eurojen rahaliikenne.

RAY:n mukaan sen pelien palautusprosentti on noin 90. Yli 700 miljoonan euron vuotuinen pelituotto edellyttää siis 7-8 miljardin euron pelaamista. Eli keskimäärin jokainen suomalainen pyörittää vuosittain RAY:n pelejä lähes 1500 eurolla.

Hurjia lukuja, kun tietää että iso osa ihmisistä ei pelaa pelejä lainkaan. Moni pelaa sitten muidenkin edestä. Suomessa arvioidaan olevan yli 100 000 peliongelmaista ihmistä. Veikkauksen ja RAY:n vajaan miljardin euron voitoista ohjataan joitain miljoonia, eli promilleja, suoraan pelihaittojen hoitoon ja ehkäisyyn.

Suomalaisen pelijärjestelmän avustuksilla on kuitenkin iso merkitys. Esimerkiksi Raha-automaattiyhdistys tuki viime vuonna sosiaali- ja terveysjärjestöjä yli 300 miljoonalla eurolla. Voittoa yhdistys on tehnyt viime vuosina yli 400 euroa vuosittain.

*Veikkauksen ja RAY:n *lähes 10 miljardin euron rahaliikenteelle löytyy kiinnostavia vertailulukuja myös suomalaisista suuryrityksistä: Nokian liikevaihto on yli 12,5 miljardia euroa ja Koneen liikevaihto on yli 7 miljardia euroa.

Seuraavan kerran, kun jäät pelissä tappiolle, niin sillä työllistetään noin 2000 Veikkauksen ja RAY:n työntekijää ja tuetaan tuhansia avustuskohteita.

Lue seuraavaksi