Älykäs valo seuraa kulkijaa ja luo tunnelmaa väreillä

Oulun ydinkeskustan Otto Karhin puiston uudistettu valaistus on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen. Valaisimet mukauttavat toimintaansa sensoritiedon avulla.

tekniikka
Katuvalaisin Oulun keskustan puistossa
Otto Karhin valaistuksen ja valaisimet suunnitellut Henrika Pihlajaniemi kertoo yhdellä puiston käytävällä olevista pollarivalaisimista, joilla voidaan luoda erilaisia tunnelmia myös värejä käyttämällä.

Oulun keskustassa sijaitsevan Otto Karhin puistoon asennetaan valaisimia. Niiden mukana kulkee nyt myös äly.

Puiston valaistuksen suunnitellut Henrika Pihlajaniemi kertoo, että valaistusjärjestelmä saa tietoa ympäristöstään esimerkiksi sensorien välityksellä. Valaisimet mukauttavat toimintaansa niistä saamansa tiedon kautta.

– Tässä puistossa valaisimiin on asennettu liiketunnistimia. Ne pystyvät aistimaan missä ihmiset liikkuvat ja kirkastumaan sen mukaisesti. Ajatuksena on tarjota valoa siellä, missä ihmiset liikkuvat ja silloin kun ihmisiä ei ole liikkeellä, valaistus voidaan himmentää ja näin säästetään energiaa.

Otto Karhin puiston pitkään kestänyt remontti on loppusuoralla. Vihertöitä viimeistellään parhaillaan ja pitkään poikki ollut silta on avattu käyttäjille.

Väreillä haetaan erilaisia tunnelmia

Yksi puiston kolmesta kulkuväylästä valaistaan matalammin pollarivalaisimin. Alueelle syntyy näin intiimimpi tunnelma. Samalla väylän viereisiä koivuja korostetaan valoilla, joissa voidaan käyttää myös erilaisia värejä. Ne eivät kuitenkaan ole itsetarkoitus, Pihlajaniemi korostaa.

– Valojen pitäisi olla mielekkäitä. Kun niissä on joku väri, sen tulisi viestiä jotain tai sopia vuodenajan tunnelmaan tai esimerkiksi kaupungissa käynnissä olevaan tapahtumaan. Väri on voimakas elementti.

– Minusta on etu, että tämä puisto voidaan valaista vaihtelevasti. Tällä järjestelmällä tunnelma voidaan mukauttaa johonkin tiettyyn hetkeen.

Uudenlaista teknologiaa

Otto Karhin puiston valaistus on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen, Henrika Pihlajaniemi kertoo.

– Tietojeni mukaan vastaavanlaisia älykkään valaistuksen sovelluksia ei ole vielä tehty. Liikkeeseen reagointi ja älykäs ohjaus ovat todella uutta.

Asennukset tehdään lokakuun loppuun mennessä ja sen jälkeen järjestelmää ja esimerkiksi värien käyttöä puiden valaistuksessa testataan.

Loppuvuonna alkaa olla valmista, mutta valot saadaan päälle lokakuun loppuun mennessä.