Ahvenanmaalle on eksynyt muutamia kymmeniä turvapaikanhakijoita – nousivat laivasta liian aikaisin

Ahvenanmaalle on päätynyt vahingossa parisenkymmentä turvapaikanhakijaa. Marraskuussa saarelle saapuu kiintiöpakolaisia.

turvapaikanhakijat
Ahvenanmaan lippu liehuu sinistä taivasta vasten. Seinällä Ahvenanmaan vaakuna.
Yle

Ahvenanmaa ei ole toistaiseksi ottanut vastaan turvapaikanhakijoita. Kansliaministeri Wille Valve Maarianhaminasta kertoo, että kyse on käytännön ongelmasta.

– Maahanmuuttovirastolla ei yksinkertaisesti ole toimintaa täällä. Ahvenanmaalla ei siis voi rekisteröityä turvapaikanhakijaksi, toteaa Valve.

Ahvenanmaalla on kuitenkin jo nähty turvapaikanhakijoita. Heitä on tullut vahingossa noin 20.

On ollut tarkoituksena saapua Turkuun, mutta on astuttu pois laivasta liian aikaisin ja päädytty Maarianhaminaan.

Wille Valve

– Tarkoituksena on ollut saapua Turkuun, mutta ovatkin astuneet pois laivasta liian aikaisin ja päätyneet Maarianhaminaan, toteaa Valve.

Visiitti Ahvenanmaalla on jäänyt lyhyeksi.

– He ovat sitten rekisteröityneet Maarianhaminan poliisissa, yöpyneet täällä yhden yön ja matka on jatkunut Turkuun, missä on lähin vastaanottokeskus.

Valve ei osaa vastata kysymykseen siitä, miten turvapaikanhakijat ovat päässeet laivaan. Tukholman terminaalissa laivaan astujilta tarkistetaan henkilöllisyys.

– Se on hyvä kysymys, johon en pysty vastaamaan. Ilmeisesti kaikenlaista luovuutta on olemassa, aprikoi Valve.

Maahanmuuttoviraston toimipiste Ahvenanmaalla olisi mahdollinen

Aiemmin tämä ei ole ollut ongelma, koska vuosien mittaan meillä on ollut niin vähän turvapaikanhakijoita.

Wille Valve

Kansliaministeri Wille Valve toteaa, ettei Maahanmuuttoviraston tulo Ahvenanmaalle rikkoisi itsehallinnosta säädettyjä lakeja.

– Aiemmin tämä ei ole ollut ongelma, koska vuosien mittaan meillä on ollut niin vähän turvapaikanhakijoita. Nyt kuitenkin tilanne on muuttunut, ja etsimme juuri Maahanmuuttoviraston kanssa parhaita mahdollisia ratkaisuja, sanoo Valve.

Kiintiöpakolaisia lisää marraskuussa

Marraskuussa Maarianhaminaan tulee 20 kiintiöpakolaista. Maarianhaminalla on myös pitkäaikainen sitoumus ottaa vähintään 10–15 kiintiöpakolaista joka kolmas vuosi.

– Lisäksi Jomalan kunta ottaa vastaan kiintiöpakolaisia. Myös muissa Ahvenanmaan kunnissa käydään keskustelua pakolaisten vastaanotosta, sanoo Valve.

Täällä on noin 60 kieltä ja noin 90 kansallisuutta.

Wille Valve

Ahvenanmaalla on 1950-luvulta asti ollut voimassa laki, jonka mukaan siellä pitää asua viisi vuotta ennen kuin voi esimerkiksi omistaa maata ja äänestää vaaleissa.

– Kysehän on kotiseutuoikeudesta, joka on tavallaan paikallinen kansallisuus. Se on osa arkielämää täällä, toteaa Valve.

Vaikkei turvapaikanhakijoita olekaan, on Ahvenanmaalla paljon työperäistä maahanmuuttoa. Esimerkiksi thaimaalaisia on paljon.

– Täällä on noin 60 kieltä ja noin 90 kansallisuutta. Kyllä yhteiskunnassamme on siis monikulttuurisuutta. Thaimaan kieli on yksi suurista kieliryhmistä, samoin romanian kieli. Myös latviaa, viroa ja venäjää kuulee paljon täällä, luettelee Valve.