Lavrov: Turvapaikanhakijat päättävät itse, minne menevät

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjälle on hakeutunut vain vähän Syyrian pakolaisia, koska turvapaikanhakijat päättävät itse, mistä hakevat turvapaikkaa. Suomen ja Venäjän ulkoministerit tapasivat illansuussa Oulussa.

Ulkomaat
Sergei Lavrov ja Timo Soini tiedotustilaisuudessa.
Ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi Syyrian pakolaiskriisiä lehdistötilaisuudessa ulkoministeri Timo Soinin kanssa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vastasi illansuussa Ylen kysymykseen siitä, tulisiko Venäjän vastaanottaa enemmän turvapaikanhakijoita Syyriasta, koska Venäjä on Syyrian liittolainen.

Lavrov sanoi, että kansainvälisen oikeuden mukaan turvapaikanhakijat saavat itse päättää siitä, mihin maihin he haluavat hakeutua, eikä antanut suoraa vastausta kysymykseen, tulisiko Venäjän ottaa vastaan enemmän turvapaikanhakijoita Syyriasta.

Hän toisti Venäjän kritiikin USA-johtoista sotilasoperaatiota Libyassa, mikä Venäjän mukaan on ajanut maan kaaokseen, ja johtanut ihmissalakuljetuksen lisääntymiseen.

Lavrovin mukaan Lähi-Idän ongelmat, kuten terrorismi ja pakolaisuus, johtuvat laajemminkin siitä, että valtioita on tuhottu Lähi-Idässä.

Lisäksi Lavrov vetosi siihen, että Venäjä on ottanut vastaan suuren määrän ihmisiä Itä-Ukrainan sota-alueilta.

Tapasivat Barents-kokouksessa

Ulkoministerit tapasivat Oulussa Barentsin euroarktisen neuvoston kokouksessa, jossa puheenjohtajuus siirretään Suomelta Venäjälle.

Lehdistötilaisuudessa Sergei Lavrov kiitteli maiden välisiä suhteita, etenkin talouden alalla. Hän kuitenkin valitti, että kauppa on romahtanut tänä vuonna noin 40 prosenttia.

– Talouskriisi ja ruplan heikkeneminen selittävät kaupan hyytymistä, mutta EU:n talouspakotteet vaikuttavat myös asiaan, Lavrov sanoi.

Lavrovin mukaan tilanne on hyvä vain investointien suhteen. Hän mainitsi etenkin venäläisvarustamon jäänmurtajahankkeet Suomessa, Fortumin investoinnit Venäjällä ja ydinvoimahankkeen Suomessa.

Myös ulkoministeri Timo Soini vakuutti kahdenvälisten suhteiden olevan kunnossa, vaikka kaupankäynti onkin notkahtanut pahasti kuluneen vuoden aikana.