Onnibus Y-junan tilalle? – "Kiinnostus on kova, mutta emme lupaa vielä mitään"

Reittilupahakemuksia yhtiö ei vielä ole tehnyt. Tarvittaessa työmatkaliikenteen mahdollistavat linjat voidaan luoda alueelle nopeastikin, yhtiöstä kerrotaan.

Kotimaa
OnniBussin linja-auto Helsingin keskustassa.
OnniBussin linja-auto Helsingin keskustassa.Yle

Kaukoliikenteeseen tähän asti erikoistunut Onnibus on kiinnostunut tuomaan bussinsa lakkautettavan Y-junan tilalle Helsingin ja Karjaan välille.

Paikkakuntien välinen junaliikenne lakkautetaan ensi keväänä, mutta raideliikennettä paikkaamaan on kaavailtu markkinaehtoista bussiliikennettä.

OnniBus.comin toimitusjohtaja Pekka Möttö pitää liikenteen järjestämistä Siuntion, Inkoon ja Kirkkonummen suuntaan mahdollisena.

– Asia on herättänyt meillä suurta kiinnostusta. Olen hyvin toiveikas sen suhteen, että siellä olisi houkuttelevia mahdollisuuksia järjestää tarjontaa kumipyörillä. Emme lupaa vielä mitään, mutta kiinnostus on kova, väläyttää Möttö.

Reittilupahakemuksia yhtiö ei vielä ole tehnyt, mutta tarvittaessa työmatkaliikenteen mahdollistavat linjat voidaan luoda alueelle nopeastikin. Möttö ei ole ainakaan huolissaan siitä, löytyykö reitille tarpeeksi asiakkaita.

– Olen hyvin luottavainen sen suhteen, että se on houkutteleva suunta, Möttö vakuuttaa.

Kaukoliikenteen laajentaminen kaupunkiliikenteeseen ei ole Mötön mielestä liian suuri harppaus isolle bussiyhtiölle.

– Onhan se erilaista bisnestä, mutta ei se siitä poikkea mitä Onnibussin taustalla olevat linja-automiehet ovat ikänsä tehneet; kuljetetaan ihmisiä tarpeeseen sopivallla kalustolla paikasta toiseen mahdollisimman nopeasti.

Myös muilla isoilla bussiyhtiöillä voisi kuvitella olevan kiinnostusta laajentamaan reittejään Länsi-Uudellemaalle uusien asiakkaiden toivossa. Koiviston Auto -kosernista kuitenkin kerrotaan, että kiinnostusta tässä vaiheessa ei vielä ole.

– Ei olla ajateltu, että lähdettäisiin mukaan. Keskitymme nyt nykyisiin reitteihimme ja etenkin ostamamme Helsingin Bussiliikenne Oy:n kehittämiseen, kertoo konsernijohtaja Antti Norrlin.

Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko ei puolestaan tyrmää yhtiön reittien laajentamista alueelle. Alanko sanoo, että "asiaa on mietitty ja kiinnostusta on".

– Asia ei ole helppo. Katsomme ensin miten junakysymys käsitellään loppuun. Kun tällaisia muutoksia tulee likenteessä, niin mietimme tarkkaan miten toimimme, Alanko muotoilee.