Filippiineillä siepatut pyytävät apua videolla

Filippiineillä kolme viikkoa sitten siepatuista ulkomaalaisista on kuultu ensimmäisen kerran. Panttivangit pyytävät internetissä julkaistussa videossa Kanadan ja Filippiinien hallitusta auttamaan heidän vapauttamisessaan. Taustalla joukko miehiä osoittaa heitä automaattiaseilla ja viidakkoveitsillä.

Ulkomaat
Filippiinit
Filippiinien armeija on jäljittänyt kolme viikkoa sitten siepattuja suuretsinnöissä.Ben Hajan / EPA

Kolme viikkoa sitten aseistautuneet miehet pakottivat norjalaisen miehen, kaksi kanadalaista miestä ja filippiiniläisen naisen mukaansa Samalin saarelta Holiday Oceanview –lomakylästä.

Samalin lomavenesatama sijaitsee Etelä-Filippiineillä Mindanaon saaren kupeessa. Sieppaajat pakenivat vankeineen veneellä mustaan yöhön.

Tietoa siepattujen oloista tuli ensimmäistä kertaa julkisuuteen eilen sieppaajien internetissä julkaisemalla videolla. Siinä neljä tunnistettua vankia istuu väsyneen oloisina trooppisessa ympäristössä.

– Vetoamme Kanadan ja Filippiinien hallituksiin. Olkaa hyvä ja auttakaa meitä lopettamalla kaikki meneillään olevat operaatiot kuten tulitus, joka ohitti meidät todella läheltä, kanadalaismies sanoo videolla.

Panttivangit kertovat voivansa hyvin, mutta olevansa suuressa vaarassa.

Videolla siepattujen takana seisoo kymmenisen huivein kasvonsa peittänyttä miestä. He osoittavat panttivankeja automaattiasein ja viidakkoveitsellä. Taustalla on mustavalkoinen ääri-islamilaisten järjestöjen käyttämä lippu.

Norja keskustelee Filippiinien ja Kanadan kanssa

Yksi asemiehistä sanoo videon lopussa, että he haluavat neuvotella Kanadan ja Filippiinien hallitusten kanssa ja ilmoittavat vaatimuksistaan, kun sotilasiskut heitä vastaan loppuvat.

Norjan ulkoministeriö on kertonut Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle, että Norja keskustelee Filippiinien ja Kanadan kanssa panttivankitilanteesta. Se ei kommentoi, ovatko viranomaiset saaneet lunnasvaatimuksia.

Filippiinien asevoimat puolestaan ilmoittaa, että se jatkaa yrityksiään vapauttaa panttivangit.

– Tällaisen rikoksen tekijöiden kanssa ei voi neuvotella, Filippiinien asevoimien eversti Restituto Padilla sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sieppaajista ei varmuutta

Viranomaisten mukaan vielä ei ole tietoa siitä, mikä ryhmä on sieppauksen takana.

Etelä-Filippiineillä toimiva ääri-islamilainen Abu Sayyaf -ryhmä on tehnyt vastaavanlaisia iskuja jo kauan. Sillä on hallussaan tällä hetkellä kolme muuta ulkomaalaista panttivankia.

Abu Sayyaf on aiemmin vaatinut vangeistaan jopa miljooniin dollareihin nousevia lunnaita.

Ryhmä vie vankinsa yleensä Filippiinien eteläosassa sijaitseville Sulun saarille, Borneon ja Mindanaon saarten väliseen saaristoon. Neuvottelut kestävät usein kuukausia tai vuosia.

Filippiinit on yrittänyt parantaa mainettaan houkuttelevana turistikohteena.

Eteläiset muslimialueet ovat rauhoittuneet viime vuosina, kun hallitus ja maan suurin muslimikapinallisryhmittymä MILF ovat rakentaneet rauhaa autonomian takaavalla sopimuksella. Se on kuitenkin jumiutunut maan kongressiin.

Sieppausten määrä Filippiineillä lisääntyy usein vaalien alla, koska panttivankeja siepataan lunnaita vastaan.

Vähän yli viikko sitten italialainen ravintoloitsija siepattiin Mindanaon saarella. Sieppaus ei liity kanadalaisten ja norjalaisen tapaukseen.