Hyppää sisältöön

Aira Samulin: ”Vanhukset, jos te haluatte jotain, se pitää tehdä”

88-vuotiaan viihdetaiteilija Aira Samulinin mukaan vanhuutta ei tulisi pelätä, vaan omia haaveita pitäisi toteuttaa iästä huolimatta. Samulin on yksi viidestätoista julkisuuden henkilöstä, jotka valottavat elämäänsä Mari Sainion uutuuskirjassa Parempi Elämä.

Aamutv keskustelu kirjauutuus.
Aira Samulin, Vesa Keskinen ja Mari Sainio aamu-tv:n vieraina.

Mari Sainion kirjoittama Parempi Elämä –kirja kuvaa viidentoista tunnetun suomalaisen elämän käännekohtia ja muutostarinoita. Kirjassa käsitellään hyvin henkilökohtaisia ja kipeitäkin asioita.

Aamu tv:ssä vierailleet Aira Samulin ja Vesa Keskinen kertovat kirjassa oman tarinansa ja miten heidän elämänsä on muuttunut paremmaksi. Jo 88 -vuoden ikään ehtineellä Samulinilla onkin selkä viesti ikääntyville.

– Jos haluaa jotain, se pitää tehdä. Ei saa jäädä kotiin vain haaveilemaan. Pitää ottaa valta omasta vanhuudestaan, käyttää rahansa itse ja tehdä haluamiaan asioita, sanoo Samulin.

Samulin mukaan hänen elämästään tekee nyt parempaa teknologia, joka pidentää kotona asumista.

– Jos esimerkiksi jääkaappia ei ole hetkeen avattu, minun lapsille menee viestiä, että nyt mummeli ei ole syönyt mitään. Haluan näiden laitteiden avulla asua kotona niin pitkään kuin mahdollista ja se  toivottavasti tarkoittaa koko loppuelämää, Samulin sanoo.

Avoimia tarinoita tunnettujen henkilöiden elämästä

Mari Sainio tarttui kustantamon ehdottamaan kirjoitusprojektiin avoimin mielin ja yllättyi siitä, miten paljon julkisuuden persoonat olivat valmiita paljastamaan omasta elämästään.

– Minusta tuntui ihanalle, että ihmiset todella avautuivat minulle hyvinkin henkilökohtaisista asioista. Monien tarinoiden kohdalla jopa itkettiin ja naurettiin yhdessä, Sainio sanoo.

Keskinen valottaa kirjassa muun muassa nuoruuden aikoja sekä sitä, miten isyys muutti miehen elämää. Samulin puolestaan puhuu esimerkiksi tyttärensä sairastumisesta skitsofreniaan sekä jakaa hyvän vanhenemisen jaloa taitoa.

Keskinen neuvoo ihmisiä keskittymään elämän tärkeisiin asioihin ja pääsemään irti negatiivisista tunteista.

– Olen jo 20 vuotta sitten huomannut, että pystyäkseen olemaan hyvä johtaja tai isä, täytyy tuntea itsensä todella tarkkaan. Minä tietoisesti kehitän omaa luonnettani ja pyrin pääsemään irti suomalaisille tutuista tunteista kuten kateus tai viha, sanoo Keskinen.