LSD-lappuja Tor-verkosta: Tulli nappasi huumeverkkokauppaa pyörittäneen miehen

Epäilty tilasi ulkomailta LSD:tä, ekstaasia ja amfetamiinia. Hän myi aineet pienissä erissä Tor-verkkoon perustamansa kauppapaikan kautta useille kymmenille asiakkaille eri puolille Suomea.

Kotimaa
Huumausaineita postipaketeissa.
Suomen tulli

Tulli on ottanut kiinni huumeita Tor-verkon kautta ostaneen ja myyneen miehen. Tulli pääsi epäillyn jäljille takavarikoituaan elokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä Britanniasta lähetetystä kirjeestä 900 LSD-lappua.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että pääkaupunkiseudulla asuva nuori mies oli tilannut usealla eri kerralla Tor-verkon välityksellä LSD:tä, ekstaasia ja amfetamiinia. Tor-verkko on ohjelmisto, jonka avulla internetiä voi käyttää anonyymisti.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka / Seppo Suvela

Edelliset LSD-lähetykset oli salakuljetettu Britanniasta kesä- ja heinäkuussa. Ekstaasilähetys saapui heinäkuussa Hollanista. Amfetamiinerä saapui Saksasta epäillyn jo jäätyä kiinni.

Tullin mukaan epäilty oli myynyt kesän aikana Tor-verkkoon perustamansa kauppapaikan kautta pienissä erissä yhteensä noin 1 700 LSD-lappua ja noin 600 ekstaasipilleriä.

Useat kymmenet henkilöt eri puolilta Suomea tilasivat huumeita epäillyltä. Hän toimitti aineet asiakkaille pääasiassa postin välityksellä.

Huumeiden hankkimista ja levitystä on tutkittu useana törkeänä huumausainerikoksena. Tutkinnan aikana on takavarikoitu lähes tuhat LSD-lappua, lähes 900 ekstaasipilleriä ja noin 250 grammaa amfetamiinia. Tullin mukaan takavarikoitujen huumausaineiden arvo olisi ollut katukaupassa noin 27 000 euroa.

Lisäksi epäillyltä takavarikoitiin rikoshyötynä käteistä rahaa ja 83 Bitcoinia. Takavarikoitujen Bitcoinien arvo on noin 17 000 euroa. Bitcoin on digitaalinen valuutta, jota käytetään maksuvälineenä verkossa tapahtuvissa ostoissa.

Tutkinnanjohtaja Janne Kallion mukaan kyseessä oli toinen kerta, kun tulli on saanut takavarikoitua Bitcoineja.

Tapauksen esitutkinta on päättynyt. Asia on siirtynyt syyteharkintaan Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.