"Corleone on tullut hylätyksi moneen kertaan" – avioparit keksivät yhä useammin yhteisen sukunimen

Osa aviopareista päättää keksiä itselleen täysin uuden sukunimen tai punoa omista sukunimistään uudenlaisen version. Ilmiö alkoi yleistyä muutama vuosi sitten. Suurin osa ehdotuksista menee läpi nimilautakunnassa, mutta suinkaan kaikkia ei kelpuuteta.

ilmiöt
Kuvassa täytetään maistraatin nimenmuutoskaavaketta.
Kalle Niskala / Yle

Oikeusministeriön nimilautakunnan (siirryt toiseen palveluun) puheenjohtaja Urpo Kangas kertoo, että avioparit alkoivat muutama vuosi sitten keksiä yhä useammin uuden yhteisen sukunimen. Se on toki vielä suhteellisen harvinaista, ja nimilautakunta käsittelee tällaisia ehdotuksia vain kymmeniä vuodessa.

Tällaisissa tapauksissa pariskunta keksii useimmiten kokonaan uuden nimen. Osa yhdistelee kummankin alkuperäisestä sukunimestä uuden, yhteisen nimen.

– Tähän uuteen sukunimeen tulee molempien vanhoista sukunimistä ikään kuin dna-ketjun pätkä samalla tavalla kuin heidän lapsensa saa molemmista perinnöllistä ainesta, Kangas toteaa.

Hänen mukaansa yleisimmin uuden, yhteisen sukunimen ottavat nuoret, ensimmäistä kertaa avioituvat.

Aloitetaan puhtaalta pöydältä

Uuden sukunimen rakentelu ei ole suomalainen ilmiö. Vastaavaa tehdään esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

Maistraatissa nimiasioiden parissa työskentelevä Jaana Polvinen toteaa, että yhteisen sukunimen ottamiselle on monia eri syitä.

– Halutaan aloittaa puhtaalta pöydältä tai aloittaa oma sukuhaara, Pohjois-Suomen maistraatin Kajaanin yksikössä työskentelevä Polvinen kertoo esimerkkejä.

Pariskuntien sukunimiehdotuksia käsitellään Urpo Kankaan johtamassa oikeusministeriön nimilautakunnassa. Valtaosa ehdotetuista sukunimistä hyväksytään lautakunnassa. Kankaan arvion mukaan vain 10–15 prosenttia ehdotuksista ei läpäise seulaa.

Mafioson nimi ei kelpaa

Nimilautakunta pohtii ja antaa maistraatille lausunnon, onko ehdotus sukunimeksi sopiva ja suomalaisen nimikäytännön mukainen. Nimilain mukaan ehdoton sääntö on se, että ehdotettu nimi ei saa olla entuudestaan käytössä. Tämä ei poissulje sitä, jos pariskunta haluaa ottaa käyttöön suvun vanhan sukunimen.

– Esivanhemman nimeen palaaminen on eri asia kuin aivan uuden sukunimen käyttöön ottaminen. Suvun nimeä ei voi kuitenkaan ottaa käyttöön vanhentuneessa kirjoitusasussa, Kangas selventää.

Vaikka valtaosa sukunimiehdotuksista täyttää nimilautakunnan vaatimukset, osuu pöydälle myös erikoisempia ehdotuksia. Itseään ei voi esimerkiksi aateloida suomalaiseen nimijärjestelmään kuulumattomilla von- tai und-sanoilla. Hylätyksi ovat tulleet esimeriksi mafiaan liitetyt nimet.

– Esimerkiksi Corleone on tullut hylätyksi moneen kertaan, Kangas toteaa.