Mökkiläisten kaivot kaikuvat tyhjinä – pohjavesi matalalla koko eteläisessä Suomessa

Jos kaivo on ollut kauan tyhjänä tai vesi vähissä, kannattaa veden laatua tarkkailla.

luonto
rengaskaivo
Yle

Monella mökillä rengaskaivon pohja häämöttää lähes paljaana. Pohjavedet ovat koko eteläisessä Suomessa nyt tavallista matalammalla. Syksy on ollut niin kuiva, että pohjavedet ovat monin paikoin jopa 20 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa matalammalla.

– Nyt odotellaan normaaleja syyssateita, että kaivoissa pikkuhiljaa vesitilanne paranisi ennen talven tuloa. Sitten kun routa tulee maahan, niin pohjavettä ei enää muodostu vaan vedet valuvat pintavaluntana vesistöihin, Etelä-Savon ELY-keskuksen erikoissuunnittelija Juho Kotanen sanoo.

Kaivot eivät ole veljiä keskenään, ja toisin paikoin pohjavettä syntyy kuivanakin syksynä runsaasti. Monissa kaivoissa vesi on kuitenkin vähissä tai kokonaan loppu kaivosta. Veden loppumisen huomaa viimeistään silloin, kun putkista ei tule enää vettä ja vesipumppu huutaa huutamistaan. Sammuta silloin pumppu ja odottele, että kaivo täyttyy taas.

–Talousvesi täytyy silloin hakea muualta. Jos vesi on ollut alhaalla pitkään, niin sitten kun kaivo taas täyttyy, voi veden laadussa olla muutoksia eli kannattaa tarkkailla veden hajua ja makua. Kaikkia laatuvirheitä eivät tosin haista tai maista, joten veden voi myös analysoida laboratoriossa, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Sanna Vienonen sanoo.

Laatuongelmia voi tulla etenkin kesällä pitkän kuivan kauden jälkeen, sillä silloin pohjavesien virtaukset voivat muuttua ja vesi kaivoon saattaakin alkaa virrata kokonaan uudelta pohjavesialueelta.

– Silloin uuden vesialueen kallioperässä voikin olla laatua heikenteviä tekijöitä, joita ei tähän saakka ole ollut, joten vesi on syytä tutkia. Näin syksyllä tuskin on siihen tarvetta, Vienonen toteaa.

Kaivot ehtivät vielä täyttyä talveksi

Jos vesi loppuu kaivosta vuodesta toiseen syksyllä pohjavesien ollessa matalalla, voi olla syytä harkita radikaalimpia toimia. Rengaskaivojakin voi syventää, jotta vesi riittäisi paremmin. Viime kesänä ja tänä syksynä kaivoja onkin syvennetty ahkerasti Etelä-Suomessa, kertoo varkautelainen kaivourakoitsija Kaivokympit.

– Kaivinkoneella syvennetään kaivoa parin metrin verran niin vesi riittää, Juha Vänttinen Kaivokympeistä sanoo.

Vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon veden vähyyden takia. Asiantuntijat arvioivat, että koska syksy on niin lämmin, ennättää syyssateita vielä tulla ja kaivot täyttyä ennen maan routaantumista.

– Jos on esimerkiksi karjaa tai muuten suuri veden tarve, niin pohjaveden kertymistä voi seurata maakunnittain ympäristö.fi-sivulla (siirryt toiseen palveluun).