Henkilökuva: Robin – Kulman takana miehuus

Suomen menestyneimpiin popartisteihin kuuluva Robin on saavuttanut paljon. Vain 17-vuotiaana hän on myynyt yli puoli miljoonaa levyä. Lukiolaisella on puhtoinen imago kuin lastenohjelmilla. Laulaja on nyt tienristeyksessä, sillä lapsitähdestä on kasvamassa mies.

kulttuuri
Laulaja Robin.
Milla Vahtila / Yle

Satatuhatta nimikirjoitusta. Laulaja Robin laskeskelee vajaat neljä vuotta kestäneen uransa aikana kirjoittamiensa nimmareiden määrää. Se tekee lähes 70 nimmaria joka päivä ympäri vuoden.

Uusi promootiopäivä on alkamassa. Ties kuinka mones putkeen. Vaikka 17-vuotiasta väsyttää, hän näyttää valmiilta muotikuvauksiin. Tumma tukka on suittu kiiltäväksi pitkin päätä. Päällä ovat trendikkäät mutta rennot vaatteet. Rannekoru, sormus ja kello tuovat bling blingiä, joka erottaa Robinin tavallisesta teinistä. Eriväriset tennarit ovat tavaramerkki. Tänään toisessa jalassa on valkoinen ja toisessa vaaleanruskea varsilenkkari.

Neuvotteluhuoneen pöydällä sata uunituoretta levyä odottaa Suomen suosituimman teinipopparin omakätistä kuittausta. Robin aloittaa urakkansa mukisematta, vaikka tiedossa on pitkä päivä. Luvassa on haastatteluja, kuvauksia ja tulevan kiertueen monta tuntia kestävät lavaharjoitukset.

Nimikirjoituksia syntyy kuin liukuhihnalta. Vaikka vauhti on rivakka, poppari haluaa jokaisen nimmarin olevan selkeä. Faneille ei voi tarjota suttua.

Robin katsoo levypinoa ja kertoo nimikirjoituksensa muuttuneen alkuajoista. Yksi asia on säilynyt samana: nimen perässä oleva hymiö.

Laulaja Robin.
Milla Vahtila / Yle

Alkuräjähdys

Nuoret repivät Robinia vaatteista ja hiuksista. Vuosi on 2012 ja Robin vasta 13-vuotias. Nyt ei olla koulun pihalla vaan helsinkiläisessä ostoskeskuksessa. Tuhannet kiljuvat teinitytöt haluavat saada palasen uudesta laulajatähdestä.

Koko Suomen tietoisuuteen on ponnahtanut turkulainen poika, joka laulaa skeittaamisesta ja kavereiden kanssa hengailusta. Frontside Ollie -kappaleesta tehty video on kerännyt miljoona katselukertaa vain pari päivää julkaisun jälkeen.

– Aika siistiä, että siitä se kaikki lähti. Ensimmäisen levyn juttuja ei saa hävetä yhtään. Se oli sen ajan cool juttu, Robin muistelee.

Ensimmäisen levyn juttuja ei saa hävetä yhtään.

Pyöritys oli ensimmäisen vuoden aikana sellaista, että siitä ei ole jäänyt laulajalle juuri mitään muistikuvia. 13-vuotiaan piti aikuistua nopeasti.

– Olen joutunut kelailemaan sellaisia asioita, joita normaalisti tämän ikäisten ei tarvitse kelata. Tämä on kuitenkin aikuisten ala. Minullakin on paljon aikuisia kavereita. Läppä ei voi olla kakstahtiläppää.

Läpimurtovuonna 2012 Robinilla alkoi äänenmurros. Äänialan kaventuminen ja sävellajin muuttuminen olivat piinaavaa aikaa. Korkeammat äänet alkoivat palautua pari vuotta sitten.

Mutta entä henkisen puolen murros? Suurta murrosikäisen kapinaa ei ole ollut.

– Joskus olen saattanut äidille räyhätä, kun se on pyytänyt laittamaan pyykit kuivamaan ja mä en ole jaksanut. Se on ihan perussettiä. Tällaisista asioista me kinastellaan, Robin virnistää.

Kesy kultapoika

Nimikirjoitusurakka on ohi. Robin ottaa vielä pöydällä olevista levyistä kuvan Instagramiin yli 280 000 seuraajalleen.

Laulaja on yksi seuratuimmista suomalaisartisteista sosiaalisessa mediassa. Hän hoitaa itse kuvien ja videoiden päivittämisen Instagramiin ja Snapchatiin. Niihin salasanoja ei ole muilla kuin Robinilla itsellään. Facebookia päivittävät muutkin, sillä siellä jaetaan yleistä informaatiota esimerkiksi keikoista.

Nyt häntä tuskastuttaa, kun isä on alkanut käyttää Snapchatiä.

– Voi miksi, laulaja voivottelee naureskellen.

Laulaja Robin.
Milla Vahtila / Yle

Robinin someen laittamat kuvat ovat kesyjä. Ei paljasta pintaa tai vatsalihaksia kuten monella muulla samanikäisellä urheilullisella pojalla Instagramissa. Robinin kuvissa ollaan keikoilla, treeneissä, haastatteluissa ja levytyssessioissa studioilla. Kuvia artistin muusta elämästä on hyvin vähän.

Alaikäisellä laulajalla raja julkisen ja yksityisen elämän välillä on ollut erittäin tiukka. Aivan alussa 13-vuotiaan haastattelujen kysymykset täytyi hyväksyttää etukäteen vanhemmilla ja haastattelutilanteissa levy-yhtiön edustajat valvoivat vieressä. Vanhemmat ovat halunneet pitää itsensä pois julkisuudesta kokonaan.

Nyt valvonta on hieman höllentynyt. Pop-idoli tietää jo asettaa sanansa ja kiertää toimittajien kysymykset aiheista, joista ei halua puhua. Niitä ovat perhe, mahdolliset parisuhteet ja raha.

Jos Suomessa uutiskynnys menee rikki sillä, että Robin on ostamassa Mynthon-pastilleja, niin on se kumma juttu.

Kultapojasta ei ole saatu revittyä otsikoita, vaikka on yritetty. Ei tyttöystäviä tai kännisekoiluja. Iltapäivälehden viihdetoimittaja kertoo, että kunnollisesta koulupojasta otsikoita on vaikea tekemällä tehdä.

Muutamat kirjoitukset saavat kuitenkin Robinin kiihtymään.

– Ärsyttää nuo lööppilehdet. Joutuu koko ajan miettimään, jos menee lähikauppaan kollarit jalassa, että joku ottaa kuvan ja lähettää sen Seiskaan. Jos Suomessa uutiskynnys menee rikki sillä, että Robin on ostamassa Mynthon-pastilleja, niin on se kumma juttu.

On aika lähteä treeneihin.

Keikkoja, koulua ja kavereita

Robin huristelee kaksipyöräisellä airboardilla pitkin helsinkiläisen keikkapaikan tanssilattiaa. Laulaja liitelee rullalautamaisella kuljettimella taiturin elkein ja heittää välillä muutamat piruetit.

– Robbe! Tulepa tänne! Treenit alkaa! koreografi huutaa.

Tulevan kiertueen lavatreenit alkavat lavakoreografian läpikäymisellä bändin kanssa.

Elohopeamaisen nuoren keskittymiskyky on välillä koetuksella. Robinin lapsuudenystävä ja bändin kitaristi Samppa kertoo, että vuosien varrella laulajan sähläyksen määrä on vähentynyt.

– Robbe keskittyy moneen asiaan samaan aikaan. Se on taiteilijasielu. Mutta sitten kun sen saa asettumaan aloilleen, niin homma toimii.

Laulaja Robin.
Lauantaina kello 18 Simerockin lavalle nousee Robin.Milla Vahtila / Yle

Robin on aiempaa enemmän mukana kirjoittamassa kappaleitaan ja tuo omia ideoitaan live-esiintymisiin. Muutamassa vuodessa Robinilta on alkanut löytyä oma tyyli. Ainainen uuden keksiminen on silti väsyttävää.

– Tässä ei voi mennä kuin kaupankassalle, että plim, plim, plim tavaraa menee läpi, se olisi kuusi viisikymmentä ja se oli siinä. Tässä pitää koko ajan miettiä, mitähän uutta sitä tuo ihmisille ja mistähän ihmiset olisivat kiinnostuneita. Tällaiselle nuorelle tyypille tämä on tosi haastavaa.

Artistikiireiden lisäksi Robin käy lukiota. Uran alussa hän oli vielä peruskoulussa ja silloin koulunkäynnistä ei luistettu. Sama periaatepäätös on tehty lukion suhteen. Laulaja väittää, että aikaiset kouluaamut ja koulukaverit tuovat mukavaa arjen tuntua tähtihumun keskelle.

Velvollisuuksia ei voi unohtaa, vaikka viettäisi aikaa kavereiden kanssa.

– Normaalisti tämän ikäiset menevät kotibileisiin ja nukkuvat seuraavana päivänä viiteen asti. Mä kun menen kaverin synttäreille, katson kelloa koska täytyy lähteä, sillä huomenna pitää olla siellä ja siellä.

Tytöt

Koreografi kehottaa Robinia toistamaan lantioliikettä. Laulaja ei lämpene. Tanssiminen ei muutenkaan ole koskaan ollut hänelle erityisen mieluisaa. Pojan vartalo on hujahtanut miehen mittaan 185-senttiseksi, silti voltit sujuvat paremmin kuin lanneliike.

Laulaja Robin.
Milla Vahtila / Yle

Pitkäaikainen ystävä ja bändin kitaristi Samppa on nähnyt läheltä pojan kasvamisen mieheksi.

– Jossain vaiheessa se alkoi puhua tytöistä. Mä olin että ohoh! Nyt ollaan ihan uusissa sfääreissä. Pystyi sanomaan, että tsiigaas tonne päin. Silloin huomasi, että nyt ollaan kasvettu vanhemmaksi.

Robinin kehitys kuuluu hänen musiikissaan. Ensimmäisellä levyllä hän lauloi vain kavereista. Vasta kolmannella levyllä huomattiin tytöt. Uusimmalla albumilla päästään jo iholle. Vaikka varsin viatonta on laulaa Sannin kanssa eskimoiden tavasta suudella eli hieroa neniä vastakkain.

Jossain vaiheessa se alkoi puhua tytöistä. Mä olin että ohoh!

Robinin levyt ovatkin kuin Pikku Kakkosen ohjelmat. Vanhempien on turvallista jättää lapset niiden pariin.

Laulajan imagoon seksi ei ole kuulunut. Siksi kaksi vuotta sitten iltapäivälehdet yrittivät repiä otsikoita siitä, kun Robin teki 15-vuotiaana YleX:n Kesäkumi-kampanjaan biisin Kesärenkaat.

– Kesäkumibiisi oli hyvä tehdä, koska kohderyhmässä on nuoria. Idea kesärenkaista tuli mulle keskellä yötä. Mun piti kirjoittaa se puhelimeen muistiin, Robin muistelee.

Kesärenkaat-kappaleella otettiin huomioon Robinin kaikenikäiset fanit. Lapsille biisin sanat kertovat pyöräilystä, aikuisille jostain muusta.

Käykö justinbieberit?

Harva lapsitähti on selvinnyt urallaan kuivin jaloin tultuaan täysi-ikäiseksi. Esimerkiksi kanadalainen poptähti Justin Bieber sortui päihdesekoiluun. Maine kärsi ison kolauksen ja samassa rytäkässä hävisi paljon nuoria faneja.

Robinin manageri Hannu Sormunen tietää, että samoin voi käydä täysi-ikäisenä myös hänen suojatilleen.

– Hyvin epätodennäköistä se on, mutta mahdollista.

Suurin haaste on kuitenkin yleisö. Tällä hetkellä Robinin musiikkia kuuntelevista suurin osa on lapsiperheitä, mutta viime vuoden aikana hänestä ovat innostuneet 18–24-vuotiaat. Molempiin suuntiin ei voi loputtomasti kumartaa. Seuraavalla levyllä hän tuskin voi enää laulaa vienoja lauluja eskimosuudelmista.

Managerin mukaan tulevien kappaleiden sisältö on täysin Robinista itsestään kiinni. Hän on tähänkin mennessä saanut päättää laulujen aiheista, ja ne ovat liittyneet hänen elämäänsä. Mitä pyörii juuri 18 vuotta täyttäneen nuoren miehen mielessä? Yleensä kai naiset, bileet ja autot. Tuskinpa silotellun popparin suusta kuullaan kappaleita näistä aiheista. Sitä varten on jo JVG.

Silloinhan se työ vasta alkaakin, kun aletaan tippua huipulta.

Kaikkien artistien kohdalla ura notkahtaa jossain vaiheessa. Manageri kertoo, että Robinia on valmisteltu siihen alusta lähtien.

– Ihan ennen ensimmäistä levyä jalat muurattiin syvälle maahan. Kukaan ei missään vaiheessa odottanut mitään. Kaikki mikä tulee, on plussaa, sanoo Sormunen.

Nuorena uransa aloittaneella ja valtaisan suosion saaneella Antti Tuiskulla ura lopahti yhtäkkiä. Nyt hän on saanut uransa uuteen nousuun päästämällä sisäisen petonsa irti. Robin ihailee Tuiskun asennetta.

– Jos ura hiipuu ja silloin lakkaa yrittämästä tai tekee jotain muuta, niin se on täysin väärin. Silloinhan se työ vasta alkaakin, kun aletaan tippua sieltä huipulta.

Konserttien huumaava kohina

Kiertueen lavatreenit käynnistyvät. Bändi soittaa rockasenteella ja Robin esiintyy vuosien tuomalla varmuudella. Poikamainen pomppiminen on jäänyt vähemmälle.

– Vähän rokkikukkoasennetta lisää, huutaa koreografi.

Esiintymiseen tarvitaan uutta sykettä, sillä syksyn kiertueella Robin esiintyy ensimmäistä kertaa K-18-keikoilla. Helsingissä keikka on jo loppuunmyyty. Laulaja itse täyttää 18 vuotta ensi syksynä.

Laulaja Robin.
Milla Vahtila / Yle

Poptähden haaveena on päästä valloittamaan suuria esiintymisareenoita myös ulkomailla.

– Isoissa konserteissa hauskaa on kohina. Ei kuulu yksittäisiä taputuksia tai huutoja, vaan se on sellaista kohinaa.

Eniten Robin kuitenkin odottaa tulevaa 18-vuotispäiväänsä ja ajokorttia. Nuori mies on autofanaatikko.

Lavaharjoituksissa Robin vetäisee itsevarmat tanssiliikkeet, jotka miellyttävät jo koreografiakin. Lavan bäkkärillä huoltojoukoissa pyörivä Robinin äiti huikkaa pojalleen, että toi mukanaan biologian oppikirjan.