Australialta vihreää valoa yhdelle maailman suurimmista hiilikaivoksista – Greenpeace huolissaan Isosta valliriutasta

Greenpeace huomauttaa, että kaivos tuottaa jopa 121 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuosittain.

Ulkomaat
Greenpeace vaati hongkongilaista Standard Chartered -pankki valitsemaan "korallin, ei hiiltä" mielenosoituksessa Hongkongissa Kiinassa 23. kesäkuuta 2015.
Greenpeace vaati hongkongilaista Standard Chartered -pankki valitsemaan "korallin, ei hiiltä" mielenosoituksessa Hongkongissa Kiinassa 23. kesäkuuta 2015. Pankki rahoittaa Carmichaelin hiilikaivoksen rakentamista Australiaan.Alex Hofford / EPA

Australian hallitus on antanut intialaiselle Adani Mining -yhtiölle luvan rakentaa yhden maailman suurimmista hiilikaivoksista Queenslandin osavaltioon. Australialainen tuomioistuin pysäytti Carmichaelin kaivosprojektin elokuussa, sillä kaivosalueella asuu harvinaisia liskolajeja. Ympäristöjärjestöt ovat lisäksi huolissaan kaivoksen vaikutuksista Queenslandin maailmankuululle Isolle valliriutalle.

Hallituksen myöntämässä lopullisessa kaivosluvassa on "36 Australian historian tiukinta ehtoa", huomauttaa Australian ympäristöministeri Greg Hunt.

– Ankarat ehdot suojelevat uhanalaisia lajeja ja tuottavat ympäristölle myönteisiä pitkäaikaisvaikutteita hyvityspaketin ansiosta, Hunt sanoo tiedotteessa.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että kaivos vaarantaa Ison valliriutan, kun hiilikuljetukset alueella lisääntyvät. Greenpeace huomauttaa lisäksi, että kaivos tuottaa jopa 121 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuosittain. Järjestön mukaan päästöt vauhdittavat valtameren happamoitumista ja nostavat merenpintaa, mikä voi johtaa korallien kuolemiseen.

Australialaisen Mackay Conservation Groupin mukaan kaivos vaarantaa uhanalaisia lajeja, pohjavesivarantoja ja veronmaksajien rahoja. Greenpeacen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaivos käyttää 12 miljardia litraa vettä vuodessa, ja se perustetaan alueelle, jolla kärsitään usein kuivuudesta.

– Ministeri Hunt on jälleen pettänyt Australian kansan, koska hän ei ole huomioinut uutta todistusaineistoa Australian suurimman hiilikaivoksen aiheuttamista tuhoisista vaikutuksista, järjestelypäällikkö Ellen Roberts sanoo.

Lähteet: AFP