Keskustele: Saako toisen lasta kasvattaa?

Jos erehtyy opettamaan toisen lapselle käytöstapoja tai oikeastaan mitä vain, on seurauksena usein vanhemman tulikivenkatkuinen palaute.

Kotimaa
lapset leikkivät välitunnilla
Yle

Sanotaan, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan kokonainen kylä. Kasvatustieteiden emeritusprofessori Kari Uusikylän mielestä toisten lapsia saa ja kuuluu kasvattaa, kunhan sen tekee hienovaraisesti.

– Pääasiallinen kasvatusoikeus ja -velvollisuus on kodilla ja vanhemmilla. Toisten lasten kasvattaminen on hyvin hienovaraista, sillä ihmisillä voi olla täysin erilaiset ajatukset kasvatustavoista.

Uusikylän mukaan ei kannata alkaa kylän ykköskasvattajaksi. Joskus jopa asiallisesti lapsille osoitettu sanallinen ojennuskin saa vanhemmat takajaloilleen.

– Vuosia sitten huomautin omasta mielestäni hyvin lempeästi ja kohteliaasti pihapiirin lapsille heidän käytöksestään. Vanhemmat tulivat sen vuoksi silmille ja lakkasivat tervehtimästä. Nämä ovat siis hyvin herkkiä asioita, Uusikylä toteaa.

Mikä on sinun kantasi vanhaan sanontaan? Kuuluuko muiden lapsien kasvatukseen puuttua tai osallistua. Miten? Miten reagoit, jos sukulaiset tai naapurin täti ojentaa sinun jälkikasvuasi?