1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kulttuuriministeri haluaa avata taiteen tuen myös uusille ryhmille – ovatko perinteiset teatterit ja orkesterit liipaisimella?

Kulttuuriministeri Sanni-Grahn Laasonen (kok.) pitää teattereiden, orkesterien ja museoiden valtiollista rahoitusjärjestelmää jähmeänä. Hän haluaa uudistaa sen vielä tällä hallituskaudella.

Kotimaan uutiset
Sanni Grahn-Laasonen.
Yle

Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on vielä vaitonainen ajatuksistaan uudistaa niin sanottua valtionosuusjärjestelmää eli vos-järjestelmää. Sillä rahoitetaan muun muassa kaupunginteattereita, kaupunginorkestereja sekä suurta osaa Suomen museoista.

– Tässä on tietysti vuosien varrella käyty paljon sitä keskustelua, miten järjestelmää voisi saada ketterämmäksi, kannustavammaksi ja joustavammaksi niin että se ottaisi myös uudet, nousevat kulttuurimuodot paremmin huomioon.

Pallo on heitetty taidelaitoksille ja taiteen tekijöille, joilta odotetaan ehdotuksia järjestelmän uudistamiseksi. Grahn-Laasosen mukaan ensi vaiheessa tarkoitus on käynnistää keskustelu siitä, millä tavalla nykyistä järjestelmää voisi uudistaa.

Ministeri toivoo, että uudistus voidaan viedä läpi vielä tällä hallituskaudella.

Ministeri pitää vos-järjestelmää jähmeänä.

– Keskustelu järjestelmän uudistamisesta on vasta hyvin alussa enkä halua ennakoida sitä, mihin se mahdollisesti johtaa.

Grahn-Laasosen edeltäjä Paavo Arhinmäki (vas.) toivoi jo omalla kaudellaan, että järjestelmä olisi kannustavampi. Istuva kulttuuriministeri on samoilla linjoilla.

– Olisi tärkeää, että se tunnistaisi myös ne nopeat muutokset, jotka kulttuurikentässä tapahtuvat. Ja järjestelmän piiriin voisi päästä myös uudet toimijat eikä se olisi ainoastaan vanhaa säilyttävä.

Suomen Kansallisooppera, Kansallisteatteri, Museovirasto ja Kansallisgalleria eivät kuulu valtionosuusjärjestelmän piiriin. Ne rahoitetaan muista varoista.

Lue seuraavaksi