Konkurssikypsä seura sulki pelaajilta oluthanat – porskuttaa nyt liigan piikkipaikalla

Koripalloseura Kouvot on käynyt läpi kivisen tien viimeisten kahden vuoden aikana. Seura on palannut konkurssin partaalta Korisliigan kärkijoukkueeksi.

urheilu
Kouvot ja KTP Basket pelaamassa
ArkistokuvaNiklas Joki

Moni urheiluseura kamppailee talousvaikeuksien kanssa. Esimerkiksi Korisliigassa pelaava Kouvolan Kouvot oli vähällä ajautua konkurssiinalkutalvesta 2014.

Joukkueella oli takana useita tappioita edeltävänä syksynä, väki oli vähentynyt katsomoista ja seuran kassa ammotti tyhjyyttään.

– Kyllä se oli joka sektorilla aikamoinen katastrofi, sanoo Kouvojen puheenjohtajaksi syksyllä 2013 noussut Jukka Silén.

Seura oli valinnan edessä. Joko toiminta jatkuu tai se lopetetaan.

Nyt Kouvot on selättänyt talousvaikeudet ja johtaa Korisliigaa kolmella perättäisellä voitolla.

Suomen mestarista konkurssikypsäksi

Kouvot voitti Suomen mestaruuden vuosina 1995, 1999 ja 2004. Silti se ajautui talousvaikeuksiin.

Osa laskuista roikkui maksamatta jopa vuoden. Velkaa oli kertynyt kuusinumeroinen luku, verovelkaa kymmeniä tuhansia euroja.

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos suuri osa seuraavan kauden sponsorituloista käytetään edellisen kauden laskujen maksamiseen tai tässä tapauksessa kaikki, sanoo Silén.

Uusi puheenjohtaja laati pelastussuunnitelman Kouvoille. Hän esitteli sen johtokunnalle 11. helmikuuta 2014.

– Velkojen anteeksi antamisesta se lähti. Sitten saman verran piti saada rahaa seuraan, saada uusia ihmisiä ja palauttaa uskoa seuraan.

Silén neuvotteli velkajärjestelyn, joka helpotti talouskurimusta. Seuran menot vähenivät. Samalla alkoi uuden uskon valaminen.

– Se vaati tuhansia kättelyitä. Kuten päävalmentajamme sanoi, että sinä olet Jukka kuin Duracell-pupu, kun kättelet ennen ottelun alkua melkein puoli hallia.

Harjoitusotteluita ulkomailla

Ennen talouskurimustaan Kouvot ei elännyt tuhlaillen. Silti rahaa kului esimerkiksi harjoitusotteluihin, joita joukkue pelasi ulkomailla. Yksi matka maksoi keskimäärin 10 000 euroa.

– Ei se ole kovin kummoista matematiikkaa. Jos Suomessa pelataan viikonlopputurnaus, niin se maksaa noin 2 000 euroa.

Ulkomaanharjoitusotteluiden lopettamisen lisäksi uusi puheenjohtaja päätti, että seuran varoja ei käytetä illanvietoissa alkoholiin tai ruokaan. Tarjoiltavat hankittiin jatkossa sponsorivaroin.

– Vielä 70-80-luvut olivat sellaisia, että pelaajat tykkäsivät saunoa ja juoda olutta. Olen kuullut, että jopa pelireissut olivat aika kosteita.

– En halunnut, että sinä aikana kun olen puheenjohtajana joku pääsisi sanomaan, että "Jukan aikana on pistetty rahaa, syöty ja juotu hyvin.”

"Pitää kertoa asioista avoimesti"

Viimeisten kahden vuoden aikana Kouvojen toiminta on muuttunut aiempaa ammattimaisemmaksi ja talouskohentunut. Jukka Silén siirtyi seuran puheenjohtan paikalta sivuun keväällä 2015.

– Yksi tärkein asia on, että johtokunnassa pitää olla hyvä kirjo erilaisia ihmisiä. Tämän päivän seuratoiminta on aika paljon bisnestä tasolla, millä Kouvotkin on, hän sanoo.

– Lisäksi ei saa urautua johtokuntiin. On hankala tilanne, jos on kymmenen vuotta samat ihmiset. Olen aina suositellut, että joskus voisi vetää happea kaksi välivuotta ja sitten takaisin toimintaan.

Ilmapiirin muuttamisessa positiiviseksi edelleen yrittäjänä toimiva Silén korostaa avoimuutta.

– Pitää kertoa asioista avoimesti seuran tekijöille ja talkooporukalle sieltä alhaalta lähtien. Jos joku tulee kysymään, että miten seuralla menee, niin ei tämän päivän urheiluseurassa ole asioita, joita pitäisi salata.

Torstaina Kouvot juhlii kotiareenallaan Mansikka-ahossa, kun Jari Sillanpää esiintyy täydelle katsomolle.

– Nautin suuresti, että Kouvot johtavat sarjaa ja illalla juhlitaan Sillanpään kanssa.