1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kauppiaat vastarintaan Nurmeksessa: Ei energiajuomia alle 18-vuotiaille

Nurmeksen kauppiaat ovat solmineet nuorityöntekijöiden kanssa tiukan sopimuksen energiajuomien myymisestä alaikäisille. Hyvärilän nuorisokeskuksen ja seitsemän energiajuomia myyvän kauppiaan sopimuksen mukaan juomia ei myydä alle 18-vuotiaille. Sopimus raukeaa, mikäli yksikin kauppiaista ei noudata sopimusta. Syynä myyntirajoitukseen on huoli nuorten terveydestä.

Hyvärilän nuorisokeskus on painattanut kaupoille sopimuksesta kertovan julisteen. Kuva: Hyvärilän nuorisokeskus

Kaikki Nurmeksen kauppiaat, jotka myyvät energiajuomia ovat mukana sopimuksessa, jonka mukaan juomaa ei myydä alle 18-vuotiaille. Aloite sopimuksen tekemiseen tuli alun perin Nurmeksen nuorisotoimesta vastaavalta Hyvärilän nuorisokeskukselta (siirryt toiseen palveluun).

– Olemme huolissamme nuorten energiajuomien suuresta käytöstä ja sen vaikutuksesta nuorten terveyteen. Juomat ovat joillekin nuorille olleet jopa ikään kuin aterian korvikkeita.

– Otimme yhteyttä kauppiaisiin ja kaikki olivat valmiita lähtemään mukaan, kertoo nuorisopäällikkö Paula Timonen Hyvärilän nuorisokeskuksesta.

Nuorisokeskus vastaa Nurmeksen kaupungin nuorisotoimesta.

Olemme huolissamme nuorten energiajuomien suuresta käytöstä.

Paula Timonen

Sopimus on tiukka ja ehdoton. Mikäli joku kauppiaista lipeää sopimuksesta ja alkaa myydä energiajuomia alaikäisille, raukeaa koko sopimus.

– Se oli yksi syy, että lähdimme mukaan. Muutoin joku saisi tästä kilpailuedun. Tärkein syy oli huoli nuorten terveydestä.

– Korkea alaikäraja ei ole aiheuttanut ongelmia. Jotkut nuoret kyllä protestoivat käytäntöä. Nuorten vanhemmilta on tullut pelkästään myönteistä palautetta, sanoo Jukolan Osuuskaupan toimialajohtaja Pasi Huttunen.

Sopimuksen teko aloitettiin elokuussa ja kaupat, sekä nuorisokeskus allekirjoittivat sen lokakuun alussa.