1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

MM-kisatytöksi pääsee myös mies – kritiikki seksismistä kolahti järjestäjiin

Lahden MM-kisaorganisaatio hakee hyvissä ajoin kisatyttöjä vuoden 2017 kisoihin. Opiskelijoiden liikuntaliitto on ärähtänyt hausta ja luonnehtii sitä naisten esineellistämiseksi ja tuulahdukseksi menneisyydestä. Kisajärjestäjien mukaan palautteeseen on jo reagoitu.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Opiskelijoiden liikuntaliiton (OLL) varapuheenjohtaja Teemu Palkki kritisoi blogissaan (siirryt toiseen palveluun) tiukin sanoin Lahden MM 2017 -kisaorganisaatiota tytöttelystä ja seksismistä.

Kisaorganisaatio on ilmoittanut nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) hakevansa kisatyttöjä avustamaan palkintojenjaossa, tunnelman nostattamisessa ja muissa tilaisuuksissa. Hakijan on oltava esiintymiskykyinen, sporttinen, avoin ja kielitaitoinen.

Hakemukseen on myös liitettävä tuore kuva hakijasta.

OLL:n mielestä koko termi, kisatyttö, kuulostaa tuulahdukselta menneisyydestä.

Liitto toivoo kannanotossaan Lahden kisaorganisaation tunnustavan eri sukupuolten välisen tasavertaisen aseman liikunnassa. Lisäksi liittoo pyytää organisaatiota lopettamaan kaikenlaisen esineellistämisen ja seksismin.

– En ymmärrä lainkaan, mikä tytöttelyn pointti on missään ja varsinkaan, kun tehdään isoa tapahtumaa Suomen satavuotisjuhlavuodelle. Tässä vain jatketaan vanhentuneita asenteita. Jos tehtävään ei kuulu muuta kuin, että seisoo paikallaan ja näyttää edustavalta, silloin siinä esineellistetään sukupuolta, sanoo liiton varapuheenjohtaja Palkki.

En ymmärrä lainkaan, mikä tytöttelyn pointti on missään ja varsinkaan, kun tehdään isoa tapahtumaa Suomen satavuotisjuhlavuodelle.

Teemu Palkki

"En minä oikeasti lähettänyt hakemusta"

Vastalauseena kisatyttöhaulle hän laati OLL:n sivuille oman hakemuksensa, jossa vastaa tiukkasanaisesti kisaorganisaation kysymyksiin.

Tässä tasapainoillaan uuden ja perinteisen välillä.

Laura Lehtonen

Hän vastaa esimerkiksi kysymykseen siitä, miksi haet kisatytön tehtävään, näin:

Mikäs sen parempaa kuin alkaa kisatytöksi? Mitalien kannattelu ja kauniilta näyttäminen palkintojenjakoseremonioissa olisi suuri kunnia!

– En minä oikeasti lähettänyt hakemusta. Ongelma on se, että kun haku on tuollainen, siitä tulee tiettyjä mielikuvia. Ajatus siitä, että tulisi vain valituksi edustamaan, on hassu.

Näin kisaorganisaatio reagoi palautteeseen

Lahden MM 2017 -kisaorganisaatio reagoi nopeasti kritiikkiin. Organisaatio hakee MM-kisoihin edelleen noin 30:a kisatyttöä, mutta ilmoittaa nyt verkkosivuillaan, että tehtävään voivat hakea myös miehet.

Viestintäpäällikkö Laura Lehtonen kertoo, että maininta lisättiin sivuille aiheesta nousseen keskustelun vuoksi.

– Kiitämme palautteesta. Tässä tasapainoillaan uuden ja perinteisen välillä. Päivitämme perinteitä nykyaikaan. Ei meillä ole mitään syytä rajata kyseistä [kisatytön] tehtävää vain naisille. Miehet ovat tervetulleita hakemaan.

Toisaalta lahtelaisten tuntemat kisaperinteet, iltamäki ja kisatytöt, kuuluvat lahtelaiseen perinteeseen.

Laura Lehtonen

Lehtonen huomauttaa, että asiassa on monta puolta. Kisatyttöjä on nähty Salpausselällä 1950-luvulta lähtien. 1980-luvulla haku avattiin joksikin aikaa myös miehille ja tehtävän nimi muutettiin promoottoriksi.

Sittemmin on jälleen puhuttu kisatytöistä.

– Toisaalta lahtelaisten tuntemat kisaperinteet, iltamäki ja kisatytöt, kuuluvat lahtelaiseen perinteeseen. Mutta [Opiskelijoiden liikuntaliiton] pointti oli hyvä, ja se on huomioitu. Ymmärrän keskustelun täysin.

Lehtonen sanoo, että myös kisatytön tittelin muuttamista sukupuolineutraalimpaan suuntaan voidaan harkita. Organisaatio avasikin nopean harkinnan jälkeen yleisölle kilpailun kisatyttö-termin korvaamiseksi.

OLL: Tittelin muuttaminen hyvä alku

Teemu Palkki olisi tehtävän nimen muuttamiseen tyytyväinen. Hänestä esimerkiksi promoottori olisi sopiva titteli. Hän toivoo myös, ettei hakijan ulkoisia ominaisuuksia korostettaisi.

Liitollamme on vahva tasa-arvo ja yhdenvertaisuuspainotus.

Teemu Palkki

Aiheesta on käyty keskustelua esimerkiksi Twitterissä.

– Tytöttely tai pojittelu on vanhentunutta eikä nykyaikaa. Liitollamme on vahva tasa-arvo ja yhdenvertaisuuspainotus. Selvästi huomaa, että aihe herättää yleistä mielenkiintoa, Palkki sanoo.