1. yle.fi
  2. Uutiset

USA:n presidentinvaalit voivat romuttaa TTIP-vapaakauppaneuvottelut

Yhdysvaltojen ja EU:n välisissä TTIP-vapaakauppaneuvotteluissa voidaan olla jo myöhässä. Taustalla ovat Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2016, jonka jälkeen maan uusi johtaja voi romuttaa kangerrellen edenneet neuvottelut.

USA:n presidentinvaali
Vermontin senaattori Bernie Sandes ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ottivat yhteen demokraattien presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä televisioväittelyssä Las Vegasissa 13. lokakuuta 2015.
Vermontin senaattori Bernie Sandes ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ottivat yhteen demokraattien presidenttiehdokkaiden ensimmäisessä televisioväittelyssä Las Vegasissa 13. lokakuuta 2015.Josh Haner / EPA

Yhdysvalloissa puolueiden esivaalit presidentin virkaan ovat jo täydessä käynnissä. Vielä on mahdotonta sanoa, kenestä esivaaliehdokkaasta tulee maan presidentti.

Yksi asia on kuitenkin varma – marraskuussa 2016 maalle valitaan uusi presidentti. Tämä on saanut TTIP-vapaakauppasopimuksen kannattajat kysymään, saadaanko neuvottelut maaliin nykyisen presidentti Barack Obaman valtakaudella.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ssa ja Kansainväilisessä keskuskauppakamari ICC:ssä arvio on kallistumassa kielteiselle kannalle.

– Meidän näkökulmasta edistystä ei ole tapahtunut riittävän nopeasti. Kyllä meidän huolena on se, että nyt ollaan jo liian myöhässä, sanoo asiantuntija Saila Turtiainen Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta.

– Vaikelta tuntuu, että tämä saataisiin Obaman valtakaudella maaliin. Se on tämän hetken arvio, sanoo puolestaan Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori.

Vapaakaupan kannattajat ovat turvautuneet presidentti Obamaan, sillä hän on keskittynyt loppukaudestaan ulkopoliittisiin avauksiin kuten vapaakauppaneuvotteluihin Tyynenmeren valtioiden ja EU:n jäsenmaiden kanssa.

Tyynenmeren TPP-neuvottelut saatiin valmiiksi viime viikolla. Yhdysvalloissa kongressi äänestää sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä vasta ensi vuonna.

Vapaakauppasopimuksen kannattajat ovat seuranneet varpaillaan presidenttiehdokas Hillary Clintonin lausuntoja, joiden mukaan yrityksille ei pitäisi antaa liian vahvaa investointisuojaa. Samalla Clinton on sanonut TPP-sopimuksen vähentävän työpaikkoja Yhdysvalloissa.

Mikäli neuvottelut venyvät yli vaalien, presidentin vaihtuminen vähintäänkin viivästyttää vapaakauppasopimuksen voimaantuloa.

– Uudet presidentit alkuvaiheessa miettivät sisäpolitiikkaa ja loppuvaiheessa he tekevät muun muassa kauppapoliittisia sopimuksia, Vuori kertoo.

Sääntö on pätenyt presidentti Obamaan, joka aloitti ensimmäisen kautensa uudistamalla maan terveydenhuoltoa.

Neuvoteltavaa riittää

Komissio on arvioinut, että EU:n ja Yhdysvaltojen neuvotteluissa ollaan tällä hetkellä puolessa välissä. Neuvotteluita on käyty kesästä 2013 lähtien.

Vapaakauppakeskusteluissa suurimmaksi kysymykseksi on noussut investointisuoja. Kriitikoiden mukaan sopimuksessa ehdotettu investointisuoja menisi liian pitkälle.

Tämä puolestaan mahdollistaisi sen, että yritykset voisivat haastaa sopimusmaita oikeuteen toimintaympäristön muutoksista liian helposti.

Vettä myllyyn on lisännyt se, että tapaukset käsiteltäisiin maan rajojen ulkopuolella välimiestuomioistuimessa. Tämä kriitikoiden mukaan uhkaa sopimusmaiden demokraattista järjestelmää.

EU on käsitellyt asiaa sisäisesti, eikä asiaa ole viety vielä neuvottelupöytään. Komission tuoreen ehdotuksen mukaan mahdolliset kiistat käsiteltäisiin pysyvässä elimessä. Samalla päätöksistä voisi valittaa.

– Tätä varmaan vähän sulatellaan, eikä siitä varmastikaan vielä lähdetä vauhdilla neuvottelemaan, Turtiainen arvioi.

Virallisesti Yhdysvallat on ollut hiljaa ehdotuksesta, mutta maan talouselämä on pitänyt komission ehdotusta liioitteluna. Yhdysvallat on sopinut komission ehdotusta kevyemmästä investointisuojamallista Tyynenmeren valtioiden kanssa.

Paineita neuvotteluihin lisää vielä se, että Euroopan parlamentin pitää hyväksyä TTIP-sopimus ennen sen voimaantuloa. Parlamentissa on esitetty paljon kriittisiä arvioita sopimuksesta.

Eikä tässä vielä kaikki. Viime viikolla neuvotteluiden eteen kasaantui lisäharmia, kun EU-tuomioistuin kaatoi vuosituhannen alussa solmitun sopimuksen henkilötietojen viennistä EU:sta Yhdysvaltoihin.

Tähän asti yhdysvaltalaisyhtiöt ovat voineet kerätä ja lähettää tietoja EU:n kansalaisista Atlantin yli kotimaahansa. EU-tuomioistuin tuki syytettä, jonka mukaan EU-kansalaiset ovat altistuneet vakoilulle.

Turtiainen muistuttaa, että keskustelut henkilötietojen siirtämisestä valtameren yli on pidetty erillään varsinaisista vapaakauppaneuvotteluista.

Tarve henkilötietojen siirtämistä koskevan sopimuksen uudistamiselle tuli kesällä 2013, kun tiedot Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuspalvelun NSA:n vakoilusta alkoivat paljastua.

Päätös kuitenkin vaikuttaa yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten tietotekniikkayhtiöiden toimintaan. Yhtiöt joutuvat muuttamaan tapaansa käsitellä henkilötietojaan.

Yksi vaihtoehto on, että yhdysvaltalaiset yhtiöt joutuvat perustamaan uusia datakeskuksia Eurooppaan.

– Kaikki vaikuttavat kaikkeen. Tietosuojakysymykset ovat yhtenä osana sääntely-yhteistyötä, Vuori sanoo.

Vapaakauppasopimuksen hyödyistä 80 prosenttia on ajateltu tulevan sääntely-yhteistyöstä ja 20 prosenttia tullien laskemisesta Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä.

Hyödyt riippuvat sopimuksesta

Osapuolet ovat odottaneet vapaakauppasopimuksesta piristystä talouksiinsa. Komission mukaan miljardin euron viennin lisääntyminen toisi EU-alueelle 14 000 uutta työpaikkaa.

Vienti EU:n alueen ulkopuolelle on myös merkittävä asia Suomelle, sillä komission selvityksen mukaan 17 prosenttia Suomen työpaikoista perustui jäsenmaiden ulkopuoliseen vientiin vuonna 2011. Luku on hieman korkeampi kuin EU-alueella keskimäärin.

Graaffi työllisyysprosenteissa Suomen ja EU:n alueella
Yle Uutisgrafiikka

TTIP-sopimuksen vaikutuksista Euroopan talouteen on tehty erilaisia arvioita, mutta lopputulos riippuu paljon sopimuksen sisällöstä. Erityisesti EU:ssa on laitettu toiveita siihen, että julkisia hankintoja avattaisiin entistä enemmän Yhdysvalloissa kilpailulle.

– Lukuja voidaan heittää, mutta aika näyttää, mistä kysymys. Tässä on isompi poliittinen kysymys, sillä nämä kaksi isoa ja vanhaa teollisuusblokkia voivat vielä vaikuttaa, millaiset kansainvälisen kaupan pelisäännöt ovat, Vuori sanoo.

Sopimuksen kannattajille toiveita tuo se, että Yhdysvallat sai neuvottelut Tyynenmeren valtioiden kanssa loppuun. Nyt Yhdysvallat voi keskittyä tarkemmin vapaakauppasopimukseen Euroopan kanssa.

Lue seuraavaksi