Katalonian aluejohtaja oikeudessa itsenäisyysäänestyksen vuoksi – tuhannet kerääntyivät tukemaan

Katalonian aluejohtaja ja kaksi muuta aluehallinnon virkamiestä ovat oikeudessa viimevuotisen itsenäisyysäänestyksen järjestämisen vuoksi.

Ulkomaat
Tuhannet Katalonian aluehallinnon johtajan Artur Masin kannattajat saattavat häntä, kun hän saapuu oikeuden kuultavaksi.
Tuhannet Katalonian aluehallinnon johtajan Artur Masin kannattajat kerääntyivät tukemaan häntä, kun hän saapui oikeuden kuultavaksi Barcelonassa 15. lokakuuta.Quique Garcia / EPA

Tuhannet Katalonian aluehallinnon johtajan Artur Masin tukijat kokoontuivat barcelonalaisen tuomioistuimen ulkopuolelle, kun Mas saapui oikeuden kuultavaksi torstaina.

Mas ja kaksi muuta aluehallinnon virkamiestä ovat syytteessä viime vuonna järjestetyn itsenäisyysäänestyksen vuoksi. Masia syytetään muun muassa julkisten varojen väärinkäytöstä, oikeuden estämisestä ja kansalaistottelemattomuudesta.

Mas sanoi kuulemisensa jälkeen, että hän ottaa vastuun äänestyksen järjestämisestä.

– Tämä on poliittinen asia, ja se olisi pitänyt ratkaista poliittisesti. Minusta on ylireagoimista tehdä tästä rikosasia, Mas sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Aluehallinto järjesti symbolisen äänestyksen Katalonian itsenäisyydestä viime vuoden marraskuussa. Alun perin tarkoitus oli pitää varsinainen äänestys itsenäisyydestä, mutta Espanjan hallitus vei asian oikeuteen, joten Mas järjesti sen sijaan symbolisen äänestyksen.

Espanjan hallituksen mukaan itsenäisyysäänestys oli maan perustuslain vastainen. Maan perustuslakituomioistuin oli kieltänyt järjestämästä äänestystä.

Katalonian 7,5 miljoonasta asukkaasta 2,3 miljoonaa äänesti ja heistä lähes 1,9 miljoonaa kannatti itsenäisyyttä.

Mas voi menettää virkansa

Masin saapuessa oikeuteen torstaina häntä saattoivat tuhansien iskulauseita huutaneiden tukijoiden lisäksi sadat itsenäisyyttä tukevat katalonialaiset pormestarit ja muut aluejohtajat.

Jos Mas todetaan syylliseksi, hän voi menettää virkansa tai saada jopa vuoden vankeustuomion. Hänen lisäkseen syytteessä olevat kaksi muuta aluehallinnon virkamiestä kiistivät syytteet kuulemisessaan tiistaina.

Oikeudenkäyntipäivä osuu herkälle päivälle Katalonian historiassa

Masin tukijat sanovat, että syytteet ovat poliittisia ja että Espanjan hallitus pyrkii niiden avulla pysäyttämään Katalonian itsenäistymispyrkimykset.

Itsenäisyyden tukijat saivat syyskuussa järjestetyissä aluevaaleissa enemmistön Katalonian parlamentissa.

Masin tukijat ovat kritisoineet voimakkaasti oikeudenkäynnin järjestämistä juuri torstaina, joka on Katalonian nationalistijohtaja Lluis Companyn teloituksen 75-vuotismuistopäivä. Francon hallinto teloitti hänet Barcelonassa Companyn julistettua sitä ennen Katalonian itsenäiseksi.

Ennen oikeudenkäyntiä Mas ja lukuisat hänen tukijansa kokoontuivat seppeleenlaskutilaisuuteen Companyn teloituspaikalle Barcelonan Montjuicin linnaan.

Lähteet: AFP, AP