Turvapaikanhakijoiden tavat uimahallissa kuumentavat tunteita

Kajaanissa suunnitellaan isoa yleisötilaisuutta uimahallin peseytymis- ja käyttäytymissäännöistä. Tilaisuudella halutaan eroon pelosta, että paikalliset ja turvapaikanhakijat ajautuvat käsirysyyn pesutiloissa.

turvapaikanhakijat
Uimahallin tyhjät altaat.
Jukka Rossi / Yle

Kajaanin vesiliikuntakeskuksessa Kaukavedessä on selkeät ohjeet uimareille peseytymis- ja käyttäytymissäännöistä. Ohjeet on painettu varmuuden vuoksi suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Ohjeiden noudattaminen on kuitenkin noussut ongelmaksi viimeisen kuukauden aikana, kun Kajaaniin on saapunut yli 500 turvapaikanhakijaa, sanoo hallipäällikkö Heikki Ovaska.

– Tässä kulttuurit eivät oikein kohtaa, vaikka käymme asioita päivittäin läpi uimaan tulevien kanssa. Henkilökunta hoitaa asiaa suomen lisäksi myös englanniksi, mutta ohjeita on näytettäväksi ja mukaan otettavaksi myös muun muassa arabiaksi.

Ongelmia esiintyy lähinnä pesu- ja saunatiloissa.

– Osa turvapaikanhakijoista ei ymmärrä peseytymisohjeita tai peseytymisen tärkeyttä. Kyse on veden puhtaudesta ja laadusta. Jos ei peseydy, järjestelmä ei pysty pitämään vettä puhtaana. Toinen asia on, missä uimapukua tarvitaan ja missä sitä ei voi käyttää.

Kantaväestö opettaa, mutta käsirysyäkin jo pelätään

Ovaskan mukaan palaute ongelmista tulee kajaanilaisilta uimahallin vakiokäyttäjiltä.

Osa paikallisista uimareista on jo tuumannut, että sauna- ja pesutiloissa syntyy vielä käsirysy, jos ei tilannetta saada kuntoon.

Heikki Ovaska

– Paikalliset osaavat ja tietävät säännöt ja ovat myös alkaneet opastaa hallissa ulkomaalaisia sääntöjen noudattamiseen. Tämä rooli kuuluisi henkilökunnalle, mutta meitä on siihen valitettavan vähän.

Isoa, lähes 300 000 uimaria vuodessa vetävää hallia valvoo käytännössä kaksi henkilöä. Toinen seuraa tapahtumia monitoreista ja toinen kiertää tiloissa. Yksi ihminen ei voi ehtiä joka paikkaan.

– Olemme suunnittelemassa isoa yhteistilaisuutta Kaukametsään, jotta ohjeista voitaisiin keskustella. Osa paikallisista uimareista on jo tuumannut, että sauna- ja pesutiloissa syntyy vielä käsirysy, jos ei tilannetta saada kuntoon.