1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkulaisten hammashoito muuttuu

Suunnitelluilla muutoksilla halutaan tehostaa suun terveydenhuoltoa. Tällä hetkellä hammashuollon jonot Turussa ovat pitkät, mutta hoitotakuu toteutuu.

suun terveyden edistäminen
Naurava suu.
Mika Kanerva / Yle

Turun kaupungin suun terveydenhuoltoon on tulossa suuria muutoksia. Hoidon tehostamista valmistellut työryhmä jakaisi hammashoidon neljään itsenäisesti toimivaan tiimiin. Kukin tiimi saisi oman alueen Turusta.

Tiimit vastaisivat hoidon laadusta ja kustannustehokkuudesta. Töitä tasattaisiin tiimin sisällä työparien kesken tilanteen mukaan.

Vaikka suun terveydenhuolto jaettaisiin toiminnallisesti tulosvastuullisiin alueisiin, pysyisi budjettivastuu edelleen suun terveydenhuollon kliinisessä hammashoidossa sekä opetushammashoidossa.

Muutosten olisi tarkoitus tulla voimaan heti ensi vuoden alusta alkaen.

Turun hammaspotilaat hoitotakuun piirissä

Turun kaupungin hammashuollon jonoissa on tällä hetkellä 2 470 henkilöä. Kaikki ovat alle kuusi kuukautta jonottaneita eli hoitotakuun piirissä.

Keskimäärin uusien hoitoon hakeutuvien määrä on ollut noin 850 henkeä kuukaudessa. Johtavan ylihammaslääkärin Minna Kinnarisen mukaan hammaslääkäreitä on riittävästi, mutta silti ostopalveluja on käytetty tasaamaan kysyntähuippuja.

Esitetyt muutokset ovat osa suurempaa kokonaisuudistusta, jota Turussa valmistellaan sosiaali- ja terveydenhuolossa. Sosiaali- ja terveyslautakunta saa eteensä suun terveyden muutosesityksen ensi tiistaina.

Lue seuraavaksi