Postin jakelumuutokset kismittävät paikallislehtiä

Postin päätös lopettaa ilmaisjakelulehtien jakelu keskiviikkoisin on saanut monet paikallislehdet takajaloilleen. Jakelutavan muuttumisen vuoksi monet lehdet ovat joutuneet joko muuttumaan maksulliseksi tai vaihtamaan jakelijaa tai ilmestymispäiväänsä. Lehtien mukaan Posti käyttää väärin määräävää markkinaosuuttaan, kun se suosii omaa mainosten jakelupalveluaan muiden kustannuksella.

media
Kuvakaappaus sanomalehti Inarilaisen nettisivulta
kuvakaappaus / Inarilainen

Esimerkiksi Lapissa paikallislehti Inarilainen (siirryt toiseen palveluun) on tehnyt päätöksen, että se muuttuu ilmaisjakelulehdestä tilattavaksi lehdeksi, jotta se voi ilmestyä edelleen keskiviikkona.

Keskiviikkona ilmestyvän ilmaisjakelulehden uutissisältö ja mainokset jouduttaisiin käytännössä tekemään jo edellisellä viikolla. Sama ongelma olisi myös tiistaina ilmestyvällä lehdellä.

Toisaalta Inarilainen ei halua ilmestyä torstaina, koska monet mainostajat pitävät torstai-iltaa jo liian myöhäisenä ilmestymisajankohtana mainoksilleen.

Vaihtoehtoja ei ole kaikkialla

Samanlaisessa valintatilanteessa on ollut myös muun muassa Sastamalassa ilmestyvä Alueviesti (siirryt toiseen palveluun). Sillä tosin oli mahdollisuus siirtyä Postin asiakkuudesta Alma Manun varhaisjakeluun.

Kaikkialla Suomessa Postilla ei kuitenkaan ole kilpailijaa, sanoo Sanomalehtien liiton liittojohtaja Jukka Holmberg.

– Suomessa meillä on kymmeniä paikallis- ja kaupunkilehtiä, joita tämä ongelma koskee. Suurin ongelma on se, että Posti näillä uusilla mainosnipuillaan rajoittaa lehtien jakelua. Niinä päivinä, jolloin Postilla on Postinen-mainosnippu jaossa, siihen ei pääse kaupunkilehti tai paikallislehden peittojakelu lainkaan mukaan.

Kyse myös sananvapaudesta

Holmbergin mukaan tässä voi olla kysymys jopa määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

– Semmonen kysymys herää niillä alueilla, joissa Posti on käytännössä ainut vaihtoehto. Meillä on haja-asutusalueita, joissa Posti on ainut jakaja, ja tämä sotii meidän mielestä myös sananvapautta vastaan.

– Ymmärrämme kyllä Postin liiketaloudelliset ratkaisut, mutta kyllä valtionyhtiön pitäisi miettiä, että mitä varten se on olemassa.

Korjaus 19.10.2015 klo 8:03. Muutettu sana sanomalehti paikallis- tai ilmaisjakelulehdeksi otsikossa sekä ensimmäisessä kappaleessa.