1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seurakunnat eivät enää odota kädet ristissä parempia aikoja – Oma yhteistyömalli selvitykseen Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa ollaan käynnistämässä laaja selvitystyötä luterilaisten seurakuntien tulevaisuudesta. Talousvaikeuksien kanssa painiskelevat seurakunnat ovat ottamassa aloitteen omiin käsiinsä, koska kirkolliskokous hylkäsi niin sanotun yhtymämallin viime keväänä.

Kuva: Siru Päivinen / Yle

Pohjois-Karjalan luterilaiset seurakunnat eivät ole jääneet kädet ristissä odottamaan aikoja parempia sen jälkeen, kun kirkolliskokous torpedoi uudistusesityksen yleisestä seurakuntayhtymämallista.

Maakunnassa on nyt alkamassa laajapohjainen selvitystyö pohjoiskarjalaisten seurakuntien tulevaisuudesta. Mukaan ovat lähdössä kaikki pohjoiskarjalaiset seurakunnat ja lisäksi eteläsavolainen Heinävesi.

Voisimme miettiä yhdessä ja ottaa ikään kuin tulevaisuuden omiin käsiimme.

Jukka Reinikainen

Maakuntarajojen lisäksi ylittyvät myös hiippakuntien rajat, koska Kitee ja Tohmajärvi kuuluvat Mikkelin hiippakuntaan.

Seurakuntien aikeet tuovat pakostakin mieleen Pohjois-Karjalassa sorvatun, laajasti valtakunnallista suitsutusta saaneen oman sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantomallin Siun soten.

Koollekutsujana toimiva Kontiolahden kirkkoherra Jukka Reinikainen sanoo, että idea syntyi piispa Jari Jolkkosen järjestämässä seminaarissa Kuopiossa syyskuussa.

– Siellä puhuttiin meidän oman alueen tulevaisuudesta. Syntyi hyvin vahva näky siitä, että voisimme miettiä yhdessä ja ottaa ikään kuin tulevaisuuden omiin käsiimme, Reinikainen kertoo. 

Vaihtoehdot auki

Jukka Reinikainen kertoo, että selvitystyön on sysännyt liikkeelle kirkolliskokouksen keväinen päätös. Evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin hylkäsi silloin yhtymämallin, jossa jokainen seurakunta olisi jatkossa kuulunut seurakuntayhtymään.

Nyt Pohjois-Karjalassa lähdetään miettimään paikallisesti erilaisia vaihtoehtoja.

– Yksi on isompi yhtymä, jossa saataisiin näitä seurakuntia esimerkiksi talouden ja hallinnon osalta yhden katon alle.

– Osa seurakunnista haluaa varmasti jatkaa itsenäisinä, mutta silloin voidaan ajatella rajojen yli ulottuvaa yhteistyötä, Jukka Reinikainen pohdiskelee. 

Ristinä on talous

Kirkkoherra Reinikainen sanoo, että kaiken takana on talous.

– Pohjois-Karjalassa on jo monia seurakuntia, joissa talous on ollut pidemmän aikaa hyvinkin huono. Varmastikin tässä halutaan etsiä myös solidaarisuutta, että saataisiin pidettyä tämä kirkko Pohjois-Karjalassa vahvana.

Voisimme kohdentaa yhdessä voimavaroja niihin seurakuntiin, missä heikommin menee.

Jukka Reinikainen

Jotkut seurakunnat tulevat tarvitsemaan taloudellista apua muita enemmän.

– Voisimme kohdentaa yhdessä voimavaroja niihin seurakuntiin, missä heikommin menee ja taata kirkollinen elämä ja luterilaisuus jatkossakin tasapuolisesti koko maakunnan asukkaille.

Seurakunnat kokoontuvat joulukuun alussa yhteiseen neuvonpitoon, jossa päätetään varsinaisen selvitysmiehen nimeämisestä.

Pohjois-Karjalan luterilaisten seurakuntien suunnitelmista kertoi ensimmäisenä Kirkkotie-lehti (siirryt toiseen palveluun).