Kuolinilmoitukset ovat lehden suosituimpia sisältöjä – varmasti faktaa ja kuoleman kohtaamista

Psykologin mukaan kuolinilmoitukset kiinnostavat meitä, koska olemme uteliaita ja kiinnostuneita kaikesta, joka voisi liittyä meihin itseemme. Kuolinilmoitusten äärelle pysähtyminen on aivan normaalia ja se valmistaa ihmistä kohtaamaan kuoleman.

ilmiöt
Nainen lukee sanomalehden kuolinilmoituksia.
Esa Huuhko / Yle

Kuolinilmoitusten lukeminen niin netistä kuin sanomalehdistäkin kiinnostaa kansaa.

– Olemme huomanneet, että kuolinilmoitukset ovat erittäin luettuja. Vaikka media on vuosia ollut mylleryksessä, kuolinilmoitukset ovat pysyneet olennaisena osana lehteä, sanomalehti Karjalaisen markkinointijohtaja Mika Tiainen kertoo.

Mikä kuolinilmoituksissa sitten kiehtoo ja kiinnostaa?

Ihminen voi helposti mennä ikään kuin tutkijan rooliin lukiessaan kuolinilmoituksia.

Pirkko-Liisa Hyttinen

Tietotaito Groupin psykologi Pirkko-Liisa Hyttinen lähtee pohtimaan asiaa ihmisen pienimuotoisen itsekeskeisyyden kautta.

– Varmastikin kiehtoo se, kuinka ilmoitukset saattavat koskea itseä. Kun huomaa esimerkiksi samanikäisen menehtyneen, alkaa miettiä, että minä voisin olla tuossa. Voi tulla mieleen huonossa tilassa oleva tai sairastunut läheinen ja sitä kautta menettämisen pelko. Tällaiset ikävät asiat sieltä ainakin lähtevät nousemaan ja niitä joutuu sitten prosessoimaan, Hyttinen pohtii.

Taustalla tiedonjano

Herääkin kysymys, miksi kuolinilmoituksia luetaan jos ne aiheuttavat meissä huolta?

Ihmisen luontainen uteliaisuus ja tiedonjano nostavat tässä kohdassa päätään.

Ihminen voi helposti mennä ikään kuin tutkijan rooliin lukiessaan kuolinilmoituksia.

Pirkko-Liisa Hyttinen

– Ilmoituksissa mukana olevat muistovärssyt ainakin aiheuttavat uteliaisuutta. Ihmisiä kiinnostaa, mitä se ilmoitus vainajasta kertoo tai mitä se kertoo hänen läheisistään ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Ihminen voi helposti mennä ikään kuin tutkijan rooliin lukiessaan kuolinilmoituksia.

– Ajattelen myös niin, että kuolinilmoituksiin paneudutaan, koska tiedetään, että ne ovat varmasti oikeita tapahtumia. Muu siinä lehdessä tai aviisissa ei välttämättä ole sataprosenttisesti niin kuin väitetään, Hyttinen sanoo.

Tervettä ja normaalia touhua

Psykologi Hyttisellä on tärkeä muistutus kaikille niille, jotka luulevat kuolinilmoitusten jatkuvan lukemisen olevan jollain tapaa outoa.

– Jos on masennusta, toki silloin sitä herkemmin ollaan taipuvaisia lukemaan kuolemaan liittyviä asioita. Se, että pysähtyy päivittäin kuolinilmoitusten äärelle, on kuitenkin täysin tervettä ja normaalia. Se ei mitenkään tarkoita, että on masentunut, hän tietää.

– Meitä kypsytellään pitkin elämää kohtaamaan kuolemaa ja ilmoitusten lukeminen osa sitä prosessia. Kaiken kaikkiaan kuolinilmoitusten lukeminen on turvallinen tapa olla hieman silmäkkäin sen asian kanssa, Pirkko-Liisa Hyttinen toteaa.