1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ulkovalaistus

Oulun asuinalueiden yöt pysyvät pimeinä – kaupunki säästää satojatuhansia

Katuvalojen sammuttaminen on tuonut halutut, yli 200 000 euron säästöt kaupungin talouteen. Kansalaiset ihmettelevät miksi urheilukenttiä valaistaan, vaikka katuvalot ovat samaan aikaan pimeänä.

Oulun kaupunki on saavuttanut tavoittelemansa 200 000 – 300 000 euron säästöt asuinalueiden katuvalojen sammuttamisesta, arvioi apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki.

– Energiankulutuksen pienenemisen näkee suoraan laskusta, Matinheikki sanoo.

Oulu sammutti asuinalueiden katuvalot säästösyistä noin vuosi sitten syksyllä.

Oulun asuinalueiden katuvalot ovat pimeänä alkaneen talven aikana arkisin kello 23 - 05 välisinä aikoina. Viikonloppuisin katuvalot palavat läpi pimeän yöajan.

Kaupunki ei kilpailuta sähköä

Matinheikki vakuuttaa, että säästö on aitoa, vaikka tarvittavan energian katuvaloihin tuottaakin kaupungin ikioma energiayhtiö.

Kaupunki ei kilpailuta omaan käyttöön tulevaa sähköä, vaan käyttää oman energiayhtiön tuotteita. Katuvalaistuksesta syntyvät laskut eivät silti enää ole vain kaupungin sisäisten kuluerien siirtoa, sillä Oulun Energia -konserni tytäryhtiöineen on yhtiöitetty EU-vaatimusten mukaisesti.

Asuinalueiden pimentäminen keskusteluttaa yhä

Oulun yhdyskuntalautakunnan jäsen Raimo Hämeenniemen (kesk.) mukaan katuvalojen sammuttamisen mielekkyys puhuttaa yhä asukkaita, ja asiasta käydään epävirallisia keskusteluja. Hän vahvistaa, että kaupungin turvevoimalaitosten myllyt pyörivät joka tapauksessa kellon ympäri, vaikka sähköä ei yöllä katuvaloihin ohjatakaan.

– Säästöjen vastapuolella ovat turvallisuusnäkökulmat, Hämeenniemi muistuttaa.

Matti Matinheikin mukaan kaupungin energiayhtiön tulee etsiä yösähkölle muita maksavia asiakkaita. Hän kertoo, että ensi vuoden talousarvioehdotuksessa katuvalojen sammuttaminen jatkuu nykyisessä laajuudessaan.

Yksi asia on Matinheikin mukaan kansalaisia ihmetyttänyt: miksi urheilukentillä valot palavat kirkkaina samaan aikaan, kun katuvalot on säästösyistä sammutettu.

– Urheilukenttien valaistus ei sisälly yhdyskuntalautakunnan säästöpäätökseen, sillä kentät kuuluvat sivistys- ja kulttuurilautakunnan vastuulle, Matinheikki selittää.