Piispa: "Vihamielinen keskustelu on vastenmielistä"

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kannustaa eri uskontokuntien edustajia viettämään aikaa yhdessä ja tutustumaan toisiinsa. Viime viikkoina yleistynyt vihamielinen keskusteluilmapiiri on hänen mielestään vastenmielistä.

Kotimaa
Piispa Seppo Häkkinen Mikkelin hiippakunnasta
Anssi Ketonen/Yle

Pienet, arkiset asiat, joilla ihmiset rakentavat omaan hyvinvointiaan jäävät piispa Seppo Häkkisen mielestä liian vähäiselle huomiolle. Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen kertoi Lappeenrannassa tekemänsä piispantarkastusmatkan yhteydessä, että myös seurakunnissa monet pienet, hienot teot eivät tarpeeksi usein nouse yleiseen tietoisuuteen.

Se hyväntekeminen, mikä tapahtuu seurakunnissa tai missä tahansa muussa yhteisössä ansaitsee tulla huomioiduksi.

Piispa Seppo Häkkinen Mikkelin hiippakunnasta

Vihamielisyyden lisääntyminen erityisesti sosiaalisessa mediassa käytävissä keskusteluissa huolettaa ja surettaa Häkkistä. Välillä ihmisen pahuudesta kumpuavien viestien lukeminen on piispalle itselleen suorastaan vastenmielistä.

Uskontoja voidaan toki käyttää aggressioiden ja vihan välineenä. Toivoisin, että muistetettaisiin se, että kaikkien uskontojen ytimessä on toisen ihmisen kunnioittaminen.

Piispa Seppo Häkkinen Mikkelin hiippakunnasta

Turvapaikanhakijoiden historiallisen suuri määrä on piispa Seppo Häkkisen mukaan tehnyt uskontoon liittyvistä kysymyksistä paljon julkisempia kuin mihin Suomessa on tähän asti totuttu. Perinteisesti usko on Suomessa yksityinen asia. Monissa Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden lähtökulttuurissa usko ja uskonnonharjoittaminen on osa jokaisen päivän rutiineita.

– Turvapaikanhakijat haastavat pohtimaan, mihin me itse uskomme. Se on hieno mahdollisuus. Kun kohtaamme ihmisen, joka tietää mihin hän uskoo, voimme itsekin pohtia omaa uskoa.

Häkkisen mielestä evankelisluterilaisen kirkon johdolla on Suomessa jo pitkään ollut tiivis ja hyvä keskusteluyhteys muiden uskontokuntien johtajien kanssa. Hän toivoo samantyyppisen keskustelukulttuurin yleistyvän myös kirkon toiminnassa ruohonjuuritasolla, jotta eri uskontojen rauhanomainen rinnakkaiselo on mahdollista.

Piispa Seppo Häkkinen Mikkelin hiippakunnasta