Kunnat lähettävät asukkaille rokotekirjeitä – sisältö voi olla pettymys

Yli 50-vuotiaille lähetettävässä kirjeessä kerrotaan pneumokokkirokotteesta ja bakteerin haitoista. Jos rokotteen ottaa, hintava pistos on kuitenkin maksettava omasta pussista.

terveys
Kirje, jossa kerrotaan pneumokokkirokotteen eduista
Ruutukaappaus Kouvolan kaupungin lähettämästä kirjeestä

Osa kunnista kannustaa kirjeellä asukkaitaan ottamaan pneumokokkirokotteen. Esimerkiksi Kouvolan kaupunki on lähettänyt yli 50-vuotiaille kouvolalaisille kirjeen, jossa kerrotaan pneumokokkirokotteiden hyödyistä. Kirjekampanjassa ovat yhteistyökumppaneina lääkeyhtiö Pfizer ja Hengitysliitto.

Jos pneumokokkirokotteen ottaa, se pitää maksaa itse. Rokotteita on kahdenlaisia: Toinen antaa suojan yhdellä kerralla, toinen vaatii uusintarokotuksen. Kertarokote maksaa tällä hetkellä apteekissa vajaat 90 euroa, uusinnan vaativa runsaat 40 euroa annokselta. Rokotetta varten tarvitaan lääkäriltä resepti.

Pikkulapsille valtio maksaa pneumokokkirokotteen osana rokoteohjelmaa.

Kouvolan kaupunki houkuttelee samalla kirjeellä riskiryhmiin kuuluvia ja heidän läheisiään ottamaan myös influenssarokotteen. Esimerkiksi astmaatikko tai hänen perheenjäsenensä voivat saada sen maksutta. Molemmat rokotteet voidaan antaa samalla käynnillä.

Tavoitteena on vähentää pneumokokkibakteerin aiheuttamia tauteja. Bakteeri voi iskeä tavallista pahemmin esimerkiksi influenssan jälkeen. Pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa esimerkiksi keuhkokuumetta.

Kirjekampanja on toteutettu paikoin aiempinakin vuosina.