Shorttaaja syyttää Telia-Soneraa suuren luokan pimityksestä

Uzbekistan on vain jäävuoren huippu, sanotaan yhdysvaltalaisen tutkimusyhtiön Telia-Soneraa ryöpyttävässä raportissa. Telia-Sonera on kiistänyt syytökset ja ilmoittanut auttavansa meneillään olevissa selvityksissä kaikin tavoin.

talous
TeliaSoneran logo toimiston ikkunassa Tukholmassa.
Yle

Teleoperaattori Telia-Soneran osake oli iltapäivällä yli neljän prosentin laskussa Helsingin pörssissä. Alamäen taustalla on tutkimusyhtiö Muddy Waters Researchin raportti, jonka mukaan yhtiö on pimittänyt tietoa sijoittajilta. Asiasta kertoi ensin Taloussanomat.

Raportin mukaan Telia-Sonera on kyllä kertonut avoimesti vaikeuksistaan ja korruptioepäilyistä Uzbekistanissa, mutta yhtiö ei ole ollut yhtä läpinäkyvä, kun puhe on ollut Nepalista ja muusta Euraasiasta. Yhdysvaltalaisen tutkimusyhtiön mukaan väärinkäytökset ovat muuallakin olleet mittavat, miljardiluokkaa.

Uzbekistan on vain jäävuoren huippu, raportissa sanotaan. Muddy Waters on kirjelmöinyt Telia-Soneralle tästä kannastaan, joka on johtanut siihen, että Muddy Waters shorttaa eli myy lyhyeksi Telia-Soneran osakkeita, koska arvioi kurssin laskevan.

Telia-Sonera on vastannut kritiikkiin ja todennut, ettei yhdy johtopäätöksiin. Yritys kiistää Muddy Watersin syytökset ja ilmoittaa auttavansa viranomaisia meneillään olevissa selvityksissä kaikin tavoin.

Shorttaus tarkoittaa sitä, että myyjä lainaa tai vuokraa osakkeita myydäkseen niitä korkeaan kurssiin. Oletus on, että hinta myöhemmin laskee. Kun näin tapahtuu, markkinoilta hankitaan alkuperäisiä halvemmat osakkeet, jotka palautetaan lainaajalle.