Viljasatoa Varsinais-Suomesta kohtuullisesti – laatu heikkoa

Viljasadon laadussa on paljon alueellisia eroja. Paikoin satoa saatiin määrällisesti hyvin, mutta viljan laatu on osittain niin heikkoa, että suuri osa kelpaa vain rehuksi. Sadonkorjuuaika jatkuu yhä.

viljakasvit
Lakoontunutta viljaa.
Olga Pihlman / Yle

Puimurit ovat yhä tavallinen näky Varsinais-Suomen pelloilla, vaikka lokakuu on pitkällä. Viljanpuinti alkoi harvinaisen myöhään eli vasta syyskuun puolessa välissä. Pro Agria Länsi-Suomessa työskentelevä Simo Saarikallio kertoo, että öljykasveja ja härkäpapua on yhä puimatta.

– Kasvukausi oli lämpösummaltaan pitkävetinen, puintikausi pääsi vauhtiin täysillä syyskuun puolen välin jälkeen. Sadettakin saatiin ja vasta viime viikko oli hyvää puintikeliä, kertoo Saarikallio.

Viljasadon määrä vaihtelee paljon eri puolilla Varsinais-Suomea. Loimaalla, Salossa ja Vakka-Suomessa satoa saadaan jopa normaalisti. Marttilan seudulla kylvöt viivästyivät ja sato on heikko.

– Määrä on jonkin verran vähäisempi. Laadullisesti ollaan niin paljon jäljessä, että se aiheuttaa hintojen laskemisen. Hyvää leipäviljaa olisi tullut, jos olisi ollut hyvä vuosi. Nyt suuri osa menee rehukäyttöön.

Viimeksi hyvä viljavuosi oli Saarikallion mukaan vuosi 2014.

Sokerijuurikasta joudutaan pitämään aumoissa – tehdas tukossa

Sokerijuurikkaan nostoon parhaillaan käynnissä. Asiantuntija Simo Saarikallio kertoo, että monin paikoin sokerijuurikasta päästiin kylvämään toukokuun puolella.

Laadullisesti ollaan niin paljon jäljessä, että se aiheuttaa hintojen laskemisen.

Simo Saarikallio

– Kasvu ei ollut normaalia. Kasvukautta jäi alkupäästä pois. Kesä oli viileä ja kilomäärä jää pienemmäksi kuin tavallisesti, mutta sokerimäärä voi olla korkea. Analyysit ovat vielä kesken, kertoo Saarikallio.

Säkylän sokeritehdas ei pysty ottamaan tarpeeksi juurikkaita vastaan. Viljelijät ovat nostaneet juurikkaita aumaan ja joutuvat peittämään niitä, etteivät ne jäädy.

Ammattiviljelijät saivat kohtuullisen perunasadon, mutta harrastajaviljelijöiden satoa haittasi perunarutto.