1. yle.fi
  2. Uutiset

Kunta voi puuttua vastaanottokeskuksen perustamiseen asemakaavan nojalla

Lappajärven rakennuslautakunta katsoo, että kylpylä-hotelli Kivitipun alueen kaava ei mahdollista vastaanottokeskustoimintaa. Kunnan viranomainen voi tällaisen päätöksen tehdä, vaikka ympäristöministeriön ja Kuntaliiton mukaan turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen hotellissa ei tarvita viranomaisen lupia.

turvapaikanhakijat
Vastaanottokeskus perustetaan Kivitippuun Lappajärvellä.
Lomayhtymän omistama kylpylähotelli Kivitippu perustettiin Lappajärven rannalle vuonna 1989. Syksyllä 2015 se muuttui turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.Pasi Takkunen / Yle

Ympäristöministeriön ja Kuntaliiton mukaan hotelli, sairaala, kasarmi- tai muu vastaava rakennus ei tarvitse rakennusvalvontaviranomaisen lupaa hätämajoitustoimintaan.

Toimijat ovat lähettäneet kuntien rakennusvalvontaviranomaisille kirjeen, jossa kertovat oman näkemyksensä asiasta. Kirjeessä todetaan, että hätämajoitustoiminnan vaikutukset maankäyttöön voidaan rinnastaa hotellien, sairaaloiden ja vastaavien rakennusten maankäytön vaikutuksiin, eikä viranomaisen lupia tarvita. Kirje lähetettiin, koska viranomaisten keskuudessa on ilmennyt monenlaisia kysymyksiä hätämajoituksen luvanvaraisuudesta ja edellytyksistä.

Kuntaliiton johtava lakimies Ulla Hurmeranta kuitenkin painottaa, että kyseessä ei ole ohje eikä edes suositus, koska kuntien viranomaiset ovat itsenäisiä toimijoita, jotka päättävät asioista itse.

Rakennuslautakunta äänesti vastaan

Näin ollen Lappajärven rakennuslautakunta pystyi tekemään kielteisen päätöksen vastaanottokeskuksen perustamisesta asemakaavaan vedoten. Kunnan rakennustarkastaja esitti, että vastaanottokeskus on kaavan mukaista toimintaa, mutta lautakunta äänesti esitystä vastaan.

– Meidän mielestämme tämä ei ole kaavan mukaista toimintaa, koska se ei palvele matkailua, toteaa rakennuslautakunnan puheenjohtaja Mikko Puro (kesk.)

Alue, jossa Kivitippu sijaitsee, on kaavamerkinnällä K-1. Se tarkoittaa, että alue on kaavoitettu liike- ja toimistorakennusten kortteliksi. Alueelle voidaan rakentaa myös tiloja matkailutarkoitukseen mutta kaava ei edellytä sitä.

Asia etenee oikeuteen

Lopullisen linjauksen asiassa tekee hallinto-oikeus tai viime kädessä korkein hallinto-oikeus, sillä ainakin Kivitippu aikoo valittaa rakennuslautakunnan päätöksestä.

Mikko Puro ennakoi asiasta pitkää prosessia, koska "kaikilla osapuolilla on niin paljon menetettävää". Vaikka päätös tehtiin asioiden pohjalta, Puro myöntää, että lappajärveläisillä on asiassa erittäin paljon pelissä. Myös tunteet.

Maahanmuuttovirasto linjasi syyskuussa, että kunnan lupaa vastaanottokeskuksen perustamiseen ei tarvita, jos keskuksen tilat vuokrataan yksityiseltä toimijalta.

Lue seuraavaksi