Hyppää sisältöön

Postin Lapin alueen pääluottamusmies sai varoituksen antamastaan haastattelusta

Postin johto on antanut kirjallisen varoituksen Lapin alueen pääluottamusmiehelle. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU ry:n mukaan varoitus on annettu Lapin alueen pääluottamusmiehelle Markku Hirviojalle tämän kerrottua sanomalehti Lapin Kansalle postinjakelun ongelmista Lapissa.

Postin Lapin alueen pääluottamusmies Markku Hirvioja Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Lapin Kansan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) (8.10.2015) pääluottamusmies Hirvioja muun muassa kritisoi työnantajaa päätöksestä vähentää resursseja.

Markku Hirvioja sanoo, että hän on saanut kirjallisen varoituksen torstaina. Hirviojan mukaan varoitusta on perusteltu sillä, että Hirvioja ei ole ollut lojaali työnantajaa kohtaan ja hän on antanut salassapidettäviä tietoja lehdelle. Hirvioja ei allekirjoita väitteitä. Hän pitää varoitusta perusteettomana.

– Jos asiakkaat jäävät Rovaniemellä ilman postia, mitä salassapidettävää siinä on? Hirvioja sanoo.

Hirviojan mukaan hän on haastattelulla halunnut puolustaa työntekijöiden oikeuksia. Hirvioja sanoo antaneensa haastattelun Lapin Kansalle, koska kertoo olevansa huolissaan työntekijöiden jaksamisesta. Lehden haastattelussa Hirvioja sanoo, että postinjakelun ongelmat ovat suututtaneet asiakkaita. Hirviojan mukaan postinjakajia on jopa uhattu heidän kohdatessaan asiakkaita postilaatikolla.

Saamaansa varoitusta Hirvioja pitää painostamisena. Hirviojan mukaan hän ei saanut työnantajalta suullista huomautusta ennen kirjallista varoitusta.

PAU: emme hyväksy varoitusta

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry ei hyväksy Hirviojan saamaa kirjallista varoitusta. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että PAU:n juristi on katsonut Hirviojan antaman haastattelun ja hänen saamansa kirjallisen varoituksen läpi. Tarkastelun perusteella PAU ei näe perusteita varoitukselle.

Niemisen mukaan haastattelussa ei käy ilmi salassapidettäviä seikkoja.

– Kummaksumme toimintatapaa. Me katsomme, ettei työnantajalla ole perustetta antaa kirjallista varoitusta, Nieminen sanoo.

Oikeustoimiin unioni ei kuitenkaan aio ryhtyä. Niemisen mukaan asiassa käydään parhaillaan keskusteluja Postin johdon kanssa. Varoituksen saanut Hirvioja sanoo, että aikoo laatia varoituksesta vastineen, jossa vaatii varoituksen perumista. Ensin Hirvioja aikoo kuitenkin katsoa mihin keskustelut PAU:n ja Postin johdon kanssa johtavat.

Postin viestintäjohtajan mukaan kirjallinen varoitus johtuu siitä, että pääluottamusmies on antamassaan sanomalehtihaastattelussa rikkonut salassapito- ja lojaliteettivelvoitetta.

Lisätty 15.10.2015 kello 17.38: Postin viestinnän osuus artikkelin loppuun.