1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin kaupunki vierailee moskeijoissa, tavoitteena tiedottaa ja tavoittaa

Helsingin kaupunki on vieraillut syksyn aikana kaikissa Helsingin moskeijoissa. Syynä on kasvava turvapaikanhakijoiden määrä.

Kotimaan uutiset
Rukousnauha.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsinki on käynnistänyt yhteistyön kaikkien kaupungin moskeijoiden kanssa. Kaupungin työntekijät ovat kiertäneet 38 moskeijaa, ja kartoittaneet samalla yhteisöjen toiveita.

– Me käymme vuoropuhelua imaamien kanssa. Haluamme ymmärtää heidän toiveensa ja että he ymmärtävät miten suomalainen yhteiskunta toimii, kertoo sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Viljasen mukaan tämän jälkeen käydään läpi palveluja ja mietitään, miten ne toimisivat tälle ryhmälle parhaiten.

– Yhteistyö on ollut erittäin hyödyllistä. Olen siitä iloinen ja aiomme jatkaa sitä.

Sisäministeriö odottaa Suomeen tänä vuonna noin 30 000 - 35 000 turvapaikanhakijaa, joista arviolta puolet saattaisi saada oleskeluluvan. Helsinki yrittää nyt varautua siihen, että nämä ihmiset valuvat pikkuhiljaa Pohjois-Suomesta pääkaupunkiseudulle. Sen jälkeen alkaa perheiden yhdistäminen.

– Meillä ei ole aiemmin ollut tällaista tilannetta, että turvapaikanhakijoita tulisi lyhyessä ajassa näin paljon, Viljanen kertoo.

Kotouttaminen aloitetaan yhteisellä toiminnalla

Kaupungilla on tulijoita varten lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelmia. Aivan aluksi ihmisiä autetaan vastaanoton piirissä.

–Ihmisille pitää järjestää toimintaa. Toimettomuus on fyysisesti ja psyykkisesti pahasta, muistuttaa Viljanen.

Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on onnistunut kotouttaminen. Helsingin mallia pohditaan vielä, ja asiaa valmistelemaan aiotaan perustaa erityinen ohjausryhmä.

Moskeijavierailuiden lisäksi kaupunki vierailee vastaanottokeskuksissa. Tietoa tarjotaan myös kaupungintalon ala-aulassa pidettävässä infopisteessä.

– Nuorisoasiainkeskus järjestää jalkapallo-otteluja kahdesti viikossa. Liikuntavirasto on avannut tietyt liikuntapalvelut, on järjestetty vierailuja Korkeasaareen, ja kulttuuritalot ovat niin ikään järjestäneet tapahtumia, Viljanen luettelee.

Jatkossa resursseja täytyy pohtia etenkin koulujen kannalta. Kaupunki selvittää muun muassa valmentavan opetuksen ja kielikurssien riittävyyttä.

Lue seuraavaksi