1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Onko kisatyttö-titteli aikansa elänyt?

MM-hiihtojen kisatytöksi Lahteen voivat hakea nyt naisten lisäksi miehet. Kisaorganisaatio muutti hakunsa avoimeksi saatuaan kritiikkiä tytöttelystä ja seksismistä. Tarvitaanko vielä kisatyttöjä vai onko perinne tuulahdus menneisyydestä, kuten kritisoijat väittävät?

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Opiskelijoiden liikuntaliitto (OLL) on ottanut voimakkaasti kantaa sen puolesta, että kisatyttöjen hakeminen hiihdon MM-kisoihin Lahteen on aikansa elänyt perinne. OLL:n mukaan kisatyttöperinne ja -termi ovat seksistisiä tuulahduksia menneisyydestä.

Liiton mukaan nimi pitäisi muuttaa sukupuolineutraaliksi. Myöskään hakijan ulkonäköä ei pitäisi OLL:n mukaan korostaa.

Hiihdon MM-kisojen organisaatio hakee Lahden kisoihin 30:a sporttista ja esiintymiskykyistä kisatyttöä. Hakemukseen pyydetään liittämään tuore kuva hakijasta.

Kisaorganisaatio reagoi kritiikkiin nopeasti ja avasi ensin kisatyttöhaun myös miehille. Lisäksi organisaatio avasi yleisölle kilpailun, jolla haetaan kisoihin palkattaville pr-henkilöille neutraalia titteliä.

Hakisitko sinä kisatytöksi?

Entä mitä mieltä olet, onko kisatyttöperinteelle ja -tittelille vielä paikkansa vai olisiko syytä muokata perinteitä sukupuolineutraaliin suuntaan? Mikä olisi sopiva termi urheilukisoissa pr-tehtävissä toimiville henkilöille?