Analyysi: EU on viiden kriisin solmussa

Euroopan ongelmat muodostavat vyyhdin, jonka avaaminen vaatii fakiiria – tai ihmettä.

politiikka
Italia mielenosoitus.
Italialaisia opiskelijoita mielenosoituksessa Torinossa v.2013, julisteessa teksti: "Tulevaisuus on meidän".Di Marco / EPA

Sanotaan, että Euroopan unioni kehittyy kriisien kautta, mutta koskaan aiemmin ei suunta ole ollut yhtä hämärän peitossa. Paineet EU:ta kohtaan ovat valtavat. Viisi vakavaa kriisiä samanaikaisesti ovat saaneet kansalaiset takajaloilleen, poliitikot ymmälleen ja jäsenvaltiot toisiaan vastaan.

Yhden ongelman ratkaisukeinot vaikuttavat heti muihin.

Esimerkiksi pakolaisten runsas vastaanottaminen lisää monissa maissa kansallismielisyyttä. Talouden kiristystoimet taas saattavat entisestään lisätä työttömyyttä ja kasvattavat muukalaisvastaisuutta. Suurtyöttömyys lisää turvattomuutta ja hermostuneisuutta ja myös yhteenottojen mahdollisuutta jne.

1. Turvattomuus nakertaa sisältä

Turkin Ankarassa tehdyt pommi-iskut muistuttivat taas, kuinka epävakaata Eurooppaa ympäröivillä alueilla on. New Yorkin terrori-iskuista lähtien meidät eurooppalaisetkin on opetettu olemaan varuillamme, syystäkin.

Iskuja on tehty useissa EU:n pääkaupungeissa ja kaikista vastatoimista huolimatta kukaan ei pysty takaamaan täydellistä turvaa. Meihin kohdistuu iskuja poliittisista, uskonnollisista ja taloudellisista syistä. Jotkut jäsenmaat ovat osallistuneet sotiin ja vallanvaihdoksiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Ratkaisemattomien konfliktien takia Eurooppaan saapuu ennätysmäärä pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Siirtolaisuus ei ole vieras käsite Euroopassa, mutta heikko talous ja terrorismin pelko ovat aiheuttaneet lukuisia tilanteita, joissa Euroopan unionin perusperiaatteet, turvallisuus ja hyvinvointi kaikille, ovat joutuneet koetukselle.

Turvapaikanhakijoita saapumassa Lesboksen saarelle.
Yannis Kolesidis / EPA

2. Pakolaiset – politiikan pelinappuloita

Välimerellä viime keväänä kaatunut laiva vei mennessään lähemmäs 1 000 turvapaikanhakijaa. Se herätti EU-johtajat toimimaan, mutta apu on hidasta ja vähäistä.

Lupauksia 160 000 turvapaikanhakijan jakamisesta ovat toistaiseksi toteutettu. Tällä hetkellä EU-maat panostavat enemmän rajojen tilkitsemiseen.

Siinäkin päätökset ovat jääneet lupauksiksi. EU:n rajavalvontavirasto Frontex, Europol ja EU:n siirtolaisvirasto eivät ole toistaiseksi saaneet luvattua lisätyövoimaa eivätkä lisärahaa. Suomi lähettää Välimerelle valvonta-aluksen ensi vuonna, ei heti.

Samaan aikaan poliitikot puhuvat, että Eurooppaan tarvitaan ulkopuolista työvoimaa EU-kansalaisten ikääntyessä. Heikossa työllisyystilanteessa pakolaiset, turvapaikanhakijat ja siirtolaiset on monen mielessä niputettu vain ulkopuolisiksi, jotka tulevat viemään eurooppalaisten leivän.

Angela Merkel Francoise Hollande David Cameron.
Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri David Cameron ja Ranskan presidentti Francois Hollande Euroopan unionin johtajien huippukokouksessa, Brysselissä 15 lokakuuta.Yves Herman / EPA

3. Talouden rattaat aina vaan ruosteessa

Euro- ja finanssikriisin vaikutukset talouteen ovat olleet massiiviset läpi Euroopan. Euroopan valuuttaunionin viat ja sääntöjen löysä tulkinta osaltaan ajoivat Euroopan taloudet kaaokseen, jonka jäljiltä Kreikka ajettiin periaatteessa konkurssiin ja monet muut maat vuosiksi lamaan.

Eurooppa on jo parikymmentä vuotta ollut jäljessä globaalista talouskehityksestä. Sen taustalla ei ole yksittäisen jäsenmaan ongelmat vaan suuremmassa mittakaavassa hyvinvointiin kasvaneiden maiden raskaat ja jähmeät työmarkkinat, haluttomuus uusiutua kun ei ole ollut pakko ja saavutettujen etujen karsimisen vastustus.

Äkkinäisillä paniikkipäätöksillä taloutta on yritetty korjata massairtisanomisilla.

Rakennusmies Lontoolaisella rakennustyömaalla.
Iso-Britanniassa nautitaan ennätyskorkeasta työllisyydestä.Andy Rain / EPA

4. Töitä vailla 23 miljoonaa ihmistä

EU:sta piti tulla maailman kilpailukykyisin talousalue vuoteen 2010 mennessä. Vuosikymmen meni.

EU:n tilastokeskuksen Eurostatin tuore tilasto (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että lama tai taantuma eivät ole eikä ota hellittääkseen Euroopan laajuisesti. Työttömiä on 23 miljoonaa, heistä kymmenen miljoonaa on pitkäaikaistyöttömiä ja 4,6 miljoonaa alle 25-vuotiaita.

Toistaiseksi jäsenmaiden toimet ovat kohdistuneet ja keskittyneet enemmän valtionvelan ja alijäämän hoitamiseen kuin uusien työpaikkojen luomiseen.

Ranskan äärioikeisto mielenosoittamassa.
Ranskan äärioikeiston mielenosoitus Italian ja Ranskan rajalla kesäkuussa.Sebastien Nogier / EPA

5. Brexit ja nationalismin kasvu pelottavat

Britannia on selvinnyt talouskriisistä hyvin. Maan työllisyysaste ei koskaan ole ollut korkeampi eikä turvapaikanhakijakriisi kosketa Britanniaa.

Britannia on euron ja EU:n oikeus- ja sisäasioita koskevien sopimusten ulkopuolella. Britannian lähestyvä kansanäänestys EU-erosta eli Brexit huolestuttaa mantereella, koska Britannia on miljardikauppakumppani ja poliittinen liittolainen.

Mutta tämän hetkistä Eurooppaa katsoessa on ymmärrettävää, että saarivaltio punnitsee vaihtoehtoja.

Euroopan kriisit ovat nostattaneet kansallismielisyyttä myös muualla – Ruotsissa, Tanskassa, Ranskassa, Hollannissa ja näkyvimmin nyt Unkarissa pakolaisvirtojen takia. Piikkilanka-aidat nousevat uudelleen Euroopan rajoilla.

Vaalit ohjaavat päätöksentekoa

Kasaantuneiden ongelmien ratkaiseminen vie aikaa ja siihen pitää varautua. Eurooppalaista yhteistä päätöksentekoa ohjaavat liiaksi kansalliset vaalit ja mielipidemittaukset. Helppoja poliittisia pisteitä kerätään yksittäisillä toimilla, esimerkiksi vastustamalla pakollista turvapaikanhakijoiden vastaanottoa toisten taakan jakamiseksi.

Ongelmallisinta EU-päättäjille on kuitenkin olla kasvattamatta toista ongelmaa kun yhtä ratkotaan. Kaikilla EU:ta nakertavilla kriiseillä on yhteistä kosketuspintaa. Uskottavuuden kannalta ensisijaisen tärkeää on uskaltaa tehdä päätöksiä, pysyä niissä ja panna juhlavat lupaukset täytäntöön nopeasti.