1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ensihoitajien työturvallisuutta selvitetään: ”Koskaan ei tiedä, milloin tulee nyrkistä silmään”

Turvallisuusriskit ovat lisääntyneet ja uhkaavat tilanteet ovat arkea hoitoalalla, mutta koko maan kattavaa tutkimustietoa tilanteesta on niukasti. Ensihoitajien liitto haluaa nyt selvittää työturvallisuusriskit kunnolla.

Kuva: Yle

Suomen Ensihoitoalan liitto pelkää väkivallan- ja sen uhan vaikutuksia työssä jaksamiseen ja haluun vaihtaa työpaikkaa.

Jo liiton vuoden takaisessa julkilausumassa kannettiin syvää huolta akuutti- ja ensihoitoalan työturvallisuudesta.

Alalla pitkään toimineiden mukaan vaarallisten tilanteiden takana ovat usein alkoholi ja huumeet, mutta ne eivät selitä kaikkea.

– Ihmiset ovat kärsimättömiä, eivät jaksa jonottaa ja turhautuvat helposti, kertoo lääkintävahtimestari Timo Hurskainen. Hän työskentelee Savonlinnan keskussairaalan päivystyksessä.

Oma lukunsa ovat muistisairaat vanhukset. Hurskaisen mukaan tuon tuosta ensiapuun ohjautuu muistisairaita ja pelokkaita vanhuksia, joille ei ole paikkaa osastolla, mutta jotka eivät pärjää yksin kotonakaan.

– Tilanteet ovat arvaamattomia. Koskaan ei tiedä, milloin tulee nyrkistä silmään.

Kynnys väkivaltaan madaltunut

Timo Hurskaisen mielestä muutos huonompaan on tapahtunut kymmenen vuoden aikana.

Väkivalta on lisääntynyt hirveästi

Piritta Järvinen

Samaa mieltä on Kanta-Hämeen keskussairaalassa osastolla työskentelevä sairaanhoitaja Piritta Järvinen. Hän on ollut aiemmin myös kenttätöissä.

– Väkivalta on lisääntynyt hirveästi. Se on henkistä, mutta myös fyysistä. Eli tullaan ihan iholle.

Järvinen näkee, että kynnys väkivaltaan on madaltunut. Päihteet eivät selitä kaikkea.

– Vielä 2000-luvun alussa oli toisenlaista. Tuntuu, että nykyään olisi hyväksyttävämpää osoittaa aggressiota hoitajia kohtaan.

Kattava tutkimus tarvitaan

Ensihoitajien liitto on nyt käynnistänyt selvitystyön ensihoitajien työturvallisuuden riskien kartoittamiseksi laajemmin.

Se on henkistä, mutta myös fyysistä. Eli tullaan ihan iholle.

Piritta Järvinen

Vaikka yksittäisiä selvityksiä on tehty, nykytilanteesta ei ole Suomen ensihoitoalan liiton asiantuntija Heikki Sederholmin mukaan olemassa laajaa, koko maan kattavaa tutkimusta.

– Koko maassa ongelmana on se, että ensihoitajien työn turvallisuutta ei ole tutkittu riittävästi, sitä pitäisi tutkia lisää. Sen vuoksi käynnistimme viime keväänä Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa hankkeen, josta tuloksia odotetaan vuoden päästä.