Istu punaiselle sohvalle sellaisena kuin olet – "Meillä ei ole ennakko-oletuksia siitä, millainen sinun on oltava"

Kajaanissa tänään perjantaina avautuva Seurakunnan olohuone on kaikkia varten. Kyseessä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa pyritään tavoittamaan uusia ja eri tavoilla ajattelevia ihmisiä.

ilmiöt
Seurakunnan olohuone
Arto Loukasmäki / Yle

Kajaanissa seurakunta avaa perjantai-iltana tilan, joka on nimetty Seurakunnan olohuoneeksi. Tila on arkipäivisin avoinna kaikille. Paikalla ovat myös vapaaehtoiset työntekijät ja seurakunnan työntekijät.

– He ovat paikalla ihan sen vuoksi, jos jollakin on tarvetta keskustella tai juoda kupponen teetä. Tämä on paikan perusolemus, ja sitten täällä kokoontuu monenlaisia ryhmiä, kertoo pastori Matti Oikarinen.

Pastori uskoo, että tilalle löytyy käyttöä. Opiskelijaryhmä on vastuussa torstai-iltapäivistä ja illoista. Perjantai-iltoja luotsaa seurakunnan nuorisotyö. Viikonloput ja monet muut illat ovat vielä vapaina.

Parhaillaan käynnissä on olohuoneen sisustaminen. Hallitsevana huonekaluna on upouusi punainen sohva.

– Yhtenä juuriajatuksena on luoda tästä kotoisa ja kauniiksi laitettu esteettinen tila. Tähän on haluttu hieman rouheampaa ja nuorekkaampaa tyyliä, sanoo oppilaitospappi Nuusa Parkkinen.

Seurakunnan olohuone on kokeilu, jonka jatkosta päätetään vuoden kuluttua. Tavoitteena on luoda kohtaamispaikka, jonne kokoontuisi eri tavoilla ajattelevia ihmisiä ja he kokisivat tilan kotoisaksi ja lämpimäksi paikaksi.

Yksi ajatus on se, että tämän kautta voisimme tavoittaa uusia ihmisiä.

Nuusa Parkkinen

– Yksi ajatus on se, että tämän kautta voisimme tavoittaa uusia ihmisiä, voitaisiin mennä rajapinnoille ja ehkä myös rajojen yli. Seurakuntana teemme tätä toimintaa. Meillä ei ole ennakko-oletuksia tai odotuksia siitä, millainen sinun on oltava, että voit tulla tänne. Tämä on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, täsmentää Parkkinen.

Musiikkitoimintaa on jo virinnyt

Keskiviikkoisin seurakunnan olohuone toimii musiikkitilana, jolloin kaksi vuotta toiminnassa ollut gospel-kuoro ja kuoroa säestävä orkesteri kokoontuvat harjoittelemaan. Muutakin musiikkitoimintaa on jo virinnyt.

– Meillä on musiikkikoulutustoimintaa maahanmuuttajille. Keskiviikkoisin alkuillasta kokoontuu irakilaisista pakolaisista koostuva ryhmä, sanoo pastori Matti Oikarinen.

Ryhmä sai alkunsa, kun nyt olohuoneeksi muuttuvassa tilassa jaettiin seurakunnan keräämiä talvivaatteita turvapaikanhakijoille. Ovesta tuli miesryhmä, jonka kanssa Oikarinen jutteli niitä näitä ja kysyi voiko hän soittaa ja laulaa heille.

– Esitin heille kappaleen "Nobody knows the trouble I’ve seen", jonka he tunnistivat. Kysyin haluaisiko joku heistä oppia soittamaan ja käsiä nousi ylös useita. Samana iltana tänne tuli kuusi innokasta irakilaista nuortamiestä opettelemaan musiikin alkeita.

Niina Hautalan kuvia
Seurakunnan olohuoneessa on esillä Niina Hautalan valokuvanäyttely.Arto Loukasmäki / Yle

– Nyt olemme kokoontuneet kaksi kertaa ja niin kiitollisia oppilaita en ole koskaan tavannut kuin he ovat. Turvapaikkaa hakevat miehet kokevat, että tästä voi olla hyötyä tulevassa, kertoo Matti Oikarinen.

Seurakunnan olohuone toimii myös kulttuuri- ja näyttelytilana. Ensimmäisenä on esillä Niina Hautalan valokuvanäyttely. Näyttelyt vaihtuvat kuukauden tai kahden kuukauden välein.

– Kajaanissa on vähän sellaisia tiloja, joihin voi tuoda matalalla kynnyksellä voi tuoda omia kuvia tai töitä ehdolle ja näytille, kertoo oppilaitospappi Nuusa Parkkinen.