Kuntaliitoksen kariuduttua Riihimäki keskittyy nyt omiin asioihinsa

Riihimäen kaupunki pitää vyötä tiukalla ensi vuonna. Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen budjettiesitys korottaa kiinteistöveroja, mutta ei tuloveroja. Keskiruokanen sanoo, että nyt etusijalla ovat riihimäkeläiset veronmaksajat.

talous
Riihimäen kaupungintalo laajennuksineen
Riihimäen kaupungintaloSari Törmikoski / Yle

Koska kuntaliitos Hausjärven ja Lopen kanssa kariutui, aikoo Riihimäki katsoa nyt aiempaa enemmän oman kaupunkinsa etua.

– Kyllähän meillä tällä hetkellä tietenkin painopiste on Riihimäen kaupungin toiminnan kustannustehokkuuden parantamisessa ja toissijaisesti katsellaan tätä seutukuntaa, painottaa kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

– Meille iso asia on sosiaali- ja terveystoimen kehittäminen. Siinä me tehdään nyt Riihimäen kaupungin näkökulmasta ratkaisuja.

Keskiruokanen sanoo, että tässä vaiheessa tullaan katsomaan kaikkia seudun kuntien välisiä yhteisiä sopimuksia ja niiden kehittämistarvetta.

– Ei meillä mitään negatiivista kantaa tai näkemystä ole naapurikuntien suuntaan missään tapauksessa, mutta tietenkin tämmöisessä tilanteessa katsotaan ensisijaisesti riihimäkeläisen veronmaksajan etua.

Vyö tiukalla ensi vuoteen

Riihimäki pitää menonsa ennallaan ensi vuonna. Kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokasen talousarvioesityksessä kaupungin toimintamenot ovat ensi vuonna jopa hivenen pienemmät kuin kuluvan vuoden ennuste kertoo.

Esityksen mukaan tuloverot pidetään ennallaan, mutta kiinteistöveroja korotetaan. Kiinteistöveroprosentteja ehdotetaan korotettavaksi seuraavasti: yleinen kiinteistövero 0,05 %-yksikköä, vakituiset asunnot 0,1 %-yksikköä, muut asunnot 0,6 %-yksikköä, rakentamattomat rakennuspaikat 1 %-yksikköä ja voimalaitokset 0,25 %-yksikköä.

Riihimäki pyrkii myös pienentämään suureksi paisunutta velkataakkaansa. Lainakanta pienenee 1,3 miljoonalla eurolla, jos Keskiruokasen ehdotus menee luottamuselimissä läpi.

– Säästöistä huolimatta talousarviossa on rahoitus musiikkiluokkien ja montessoriopetuksen ylläpitämiseksi.

Riihimäen kaupunginvaltuusto käsittelee talousarvion 7.12.2015.