Pohjois-Karjalan kirjastot e-aikaan

Pohjois-Karjalan yhteinen kirjasto, Vaara-kirjastot, on siirtynyt elektronisten lainakirjojen aikaan. Vaara-kirjastojen kokoelmiin on hankittu ensimmäiset e-kirjat, joita voi joko ladata luettavaksi omalle laitteelle tai lukea nettiselaimessa.

sähkökirjat
Joensuun pääkirjasto.
Mari Nupponen / Yle

Pohjoiskarjalaiset lukijat voivat nyt lainata luettavaksi sähköisiä e-kirjoja. Pian koko maakunnan kattava Vaara-kirjastot (siirryt toiseen palveluun) on hankkinut kokoelmiinsa noin 50 e-kirjan lisenssin. Kirjat voi joko ladata luettavaksi omalle laitteelle tai lukea nettiselaimessa. Palveluun kirjaudutaan oman kirjastokortin takaa löytyvällä asiakastunnuksella sekä kirjastosta saadulla salasanalla. Asiakas voi valita e-kirjan laina-ajaksi joko 14 tai 2 vuorokautta.

– E-kirjat tullaan luetteloimaan myös Vaara-kirjastojen käyttämään Koha -kirjastojärjestelmään, joten jatkossa niitä pääsee selaamaan palveluntarjoajan sivuston lisäksi kirjaston omasta tietokannasta käsin.

– Tällä hetkellä lainattavissa on noin viisikymmentä eri nimikettä, mutta syksyn mittaan e-kirjojen kokoelmaa kartutetaan vielä yli sadalla nimekkeellä, kertoo palvelupäällikkö Riitta Tukiainen Joensuun pääkirjastolta.

Sähköisten kirjojen hankinnassa on mietitty sitäkin, mitkä kirjat mielellään lukisi lukulaitteella tai tietokoneella laina-ajan puitteissa.

Syksyn mittaan e-kirjojen kokoelmaa kartutetaan vielä yli sadalla nimekkeellä.

Riitta Tukiainen

– Pyrimme hankkimaan myös halutuimpia tietokirjoja, ja toivomukset aineistosta ovat tervetulleita, innostaa informaatikko Kai Sormunen Joensuun pääkirjastolta.

Vaatii vähintään nettiselaimen

E-kirjojen lataaminen luettavaksi vaatii asiakkaalta sopivan ohjelmiston asentamista lukulaitteelle, mutta sen sijaan nettiselaimessa lukeminen onnistuu ilman erillisiä ohjelmia.

Yksityiskohtaiset ohjeet ovat nähtävissä e-kirjojen lainaamisen yhteydessä. Teknisiä neuvoja voi kysyä tarvittaessa myös omasta kirjastosta.