Vailla kotia olevien määrä kasvaa – asunnottomia nuoria yhä enemmän

Asunnottomuus on yhä iso ongelma Keski-Suomessa. Pääkaupunkiseudulla asunnottomien määrä väheni viime vuonna, mutta Keski-Suomessa asunnottomien määrä kasvaa.

kodittomuus
Avaimet kämmenellä
Sini Ojanperä / Yle

Keski-Suomen maakunnassa oli viime vuonna 187 asunnotonta, joista valtaosa Jyväskylässä, 163 henkeä. Jyväskylän kaupungilla ei ole tietoa, miksi asunnottomuus on jälleen lisääntynyt. Verrattuna muuhun maahan, Jyväskylässä oli viime vuonna kuudenneksi eniten asunnottomia.

Asumisneuvoja Susanna Hult pyrkii työssään auttamaan asunnotonta asunnon hakemisessa. Hän tekee myös tiivistä yhteistyötä vuokrataloyhtiöiden kanssa. Hänen mukaansa on selvää, että tukitoimia ja edullisempia asuntoja sekä erilaisia vaihtoehtoja asumiseen tarvittaisiin lisää.

– Pääpainoa pyritään viemään yhä enemmän ennaltaehkäisevään suuntaan, että erilaisilla toimenpiteillä turvataan tulevaisuudessa asumisen pysyvyyttä, häätöjen ehkäisyä ja arjen hallintaa, Hult summaa.

Kodittomuus voi osua omalle kohdalle yllättäen

Kodittomaksi voi päätyä useasta eri syystä ja joillekin asunnottomuus saattaa sattua kohdalle aivan yllättäen. Hult kertoo esimerkkinä erotilanteen, joissa toinen pariskunnasta joutuu lähtemään yhteisestä asunnosta.

Nuorilla on myös sitä, että asunnon sijainnin ja kunnon suhteen ollaan aika kranttuja.

Susanna Hult, asumisneuvoja

– On konkreettisia asioita, jotka vaikuttavat asunnon saantiin ja niitä on monia. Yksi iso, merkittävä asia ovat luottotiedot. Jos vuokraa on joskus jäänyt maksamatta jollekulle vuokranantajalle, sitten voi olla vaikea saada uutta asuntoa.

Varsinkin yksityiset vuokranantajat vaativat vuokrasuhteen sopimiseen kotivakuutuksen ottamista.

– Mutta jos on maksuhäiriömerkintä, sitä vakuutusta ei voi saada.

Asunnottomuuden takana on monta tarinaa

Asunnottomien joukossa nuorten määrä on lisääntymään päin. Hult kertoo, että nuoret haluavat itsenäistyä ja lähtevät pois kotoa, mutta kattoa ei välttämättä heti löydykään pään päälle. Sen jälkeen he saattavat majailla esimerkiksi kavereiden luona.

– Nuorilla ikävä kyllä maksuhäiriömerkinnät ovat yksi iso tekijä. Nuorilla on myös sitä, että asunnon sijainnin ja kunnon suhteen ollaan aika kranttuja, Hult sanoo.

Jyväskylän Katulähetyksen Takalaiton-yksikössä on yhteensä 28 asuntoa.
Jyväskylän Katulähetyksen Takalaiton-yksikössä on yhteensä 28 asuntoa.Ere Ek / Yle

Oli kyseessä sitten nuori tai vanhempi asunnoton, jokaisella asunnottomalla on oma tarinansa.

– Tarinat voivat olla hyvin vivahteikkaita. Monet asiat saattavat vaikuttaa siihen, ettei sitä asuntoa löydy tai halua ottaa. Joillekin asunnottomuus voi olla ihan oma valinta, Hult sanoo.

Asunnottomat järjestöjen varassa

Monet asunnottomat ovat riippuvaisia järjestöjen avusta. Jyväskylän Katulähetys ry (siirryt toiseen palveluun) on Keski-Suomessa ainoa taho, joka tarjoaa asunnottomille apua ja suojaa ympäri vuorokauden.

Yksiköitä tarvitaan myös niille, jotka eivät pysty päihteettömyyssääntöjä noudattamaan.

Hanna-Riikka Alasippola, Jyväskylän Katulähetys ry

Katulähetyksen ensisuojaan ovat tervetulleita myös päihdeongelmaiset, jotka muuten jäävät helposti taivasalle. Jyväskylän Katulähetyksen Hanna-Riikka Alasippola sanoo, että kaupungissa tarvittaisiin enemmän tehostetun tuen asumispaikkoja.

– Nyt esimerkiksi Katulähetyksen yksiköistä iso osa, Ensiaskelta lukuun ottamatta, ovat päihteettömiä asumisyksiköitä. Yksiköitä tarvitaan myös niille, jotka eivät pysty päihteettömyyssääntöjä noudattamaan, kertoo Alasippola.

Katulähetyksellä on kaupungissa 230 tuettua asuntopaikkaa. Asunnot ovat keskitettyjä asumisyksiköitä, joissa on yhdistyksen työntekijöitä tukemassa asukkaita asumisessa, päihteettömyydessä ja ohjaamassa oikeiden palveluiden piiriin.

Lauantaina 17. lokakuuta vietetään jälleen Asunnottomien yö -tapahtumaa (siirryt toiseen palveluun) useissa kaupungeissa ympäri Suomea. Jyväskylässä Asunnottomien yö (siirryt toiseen palveluun) järjestetään jo perjantaina Aren aukiolla. Lisäksi valtakunnallinen asunnottomuusseminaari (siirryt toiseen palveluun) järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä, perjantaina 16. lokakuuta.

Susanna Hultia ja Hanna-Riikka Alasippolaa haastatteli toimittaja Pauliina Tolvanen.