Britannia ei anna Assangelle lupaa poistua lähetystöstä lääkärintarkastukseen

Ecuador pyysi erikoislupaa, jonka turvin Assange olisi voinut käydä magneettikuvauksessa. Britannia vastasi, että Assange pidätetään, jos hän poistuu lähetystöstä.

Ulkomaat
Julian Assange.
Julian Assange vuonna 2012.Facundo Arrizagalaba / EPA

Britannia on hylännyt Ecuadorin pyynnön, että Wikileaksin perustaja Julian Assange voisi poistua Ecuadorin lähetystöstä lääkärintarkastusta varten.

Ecuadorin ulkoministerin mukaan Assange on tuntenut kipua olkapäässään ja hän tarvitsisi magneettikuvauksen vaivan selvittämiseksi.

– Pyydämme muutaman tunnin ajan voimassa olevaa erikoislupaa, jotta Assange voisi poistua lähetystöstä, käydä magneettikuvassa ja palata lähetystön suojaan, ulkoministeri Ricardo Patino sanoi aiemmin.

Britannia kuitenkin vastasi, ettei se anna erikoislupaa. Ulkoministeriön mukaan Britannia ei ole koskaan millään tavoin vastustanut Assangen pääsyä lääkäriin ja että se on tehnyt tämän selväksi myös Ecuadorin hallitukselle.

Britannian ulkoministeriön mukaan Assange voi koska tahansa hakeutua lääkärihoitoon, mutta jos hän poistuu lähetystöstä hänet pidätetään.

"Kieltäytyminen rikkoo Assangen ihmisoikeuksia"

Patinon mukaan Britannian kieltäytyminen rikkoo Assangen ihmisoikeuksia.

– Kyse on ihmisestä, jonka on päästävä tutkimuksiin. Emme tiedä, mikä häntä vaivaa, mutta Britannian viranomaiset eivät halua antaa lupaa, jonka he aivan hyvin voisivat antaa, Patino sanoi.

Patino sanoi, että yksi vaihtoehto olisi, että jokin toinen maa tai Punainen Risti toimittaisi lähetystöön magneettikuvauslaitteen.

Assangesta on annettu edelleen voimassaoleva kansainvälinen pidätysmääräys. Ruotsalaiset syyttäjät haluavat kuulustella Assangea raiskausepäilyjen vuoksi. Assange kiistää syytteet, jotka vanhenevat vuonna 2020.

Assange pelkää, että mikäli hän poistuu Ecuadorin lähetystöstä, hänet saatetaan luovuttaa edelleen Yhdysvaltoihin, missä hän joutuisi oikeuteen satojentuhansien salaisten sotilas- ja diplomaattiasiakirjojen julkistamisesta vuonna 2010. Hän on piilotellut lähetystössä vuodesta 2012.

Britannia poisti maanantaina ympärivuorokautisen poliisivartion Ecuadorin lähetystön edustalta. Poliisi kuitenkin sanoi, että sillä on edelleen kuitenkin käytössä useita erilaisia keinoja seurata Assangea ja pidättää hänet, jos hän poistuu lähetystöstä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP