Kaupunkipyörien tarjouskisa käynnissä – voittaako edullisin vaihtoehto?

Kauan kaivattujen kaupunkipyörien hankinta alkaa vihdoinkin konkretisoitua Helsingissä. Kaikki kilpailutuksen ehdokkaat ovat laadultaan hyviä, joten edullisimmalla on hyvät voittomahdollisuudet tässä pelissä.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsinkiin on suunniteltu jo vuosien ajan uusien kaupunkipyörien hankintaa. Tavoite on muuttumassa todeksi toukokuussa 2016, kun kaupunki hankkii viisisataa polkupyörää ja viisikymmentä pyöräasemaa. Vuonna 2017 pyörien määrä kasvaa 1500:n ja asemien määrä kolminkertaistuu.

Nyt käsillä on jo päätöksen hetket sen suhteen, millaisilla kaupunkipyörillä Helsingissä ensi keväänä huristellaan.

Kilpailutuksen loppusuoralla on neljä kaupunkipyöräpaketin toimittajaa. Ne koostuvat eri yhtiöiden muodostamista konsortioista, koska mikään yhtiö ei yksin pysty tuottamaan koko pakettia.

HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken suosikki on konsortio, johon kuuluvat Moventia, Smoove SAS, Clear Channel Suomi Oy ja Helkama Velox Oy.

– Minun mielestäni on varmaa, että tämä tarjous valitaan. Laadultaan kaikki kilpailutuksen loppusuoralla olleet tarjokkaat ovat hyviä. Pyörät ovat aivan toisesta maailmasta kuin ne, joita Helsingissä oli joskus aiemmin. Hinnaltaan tämä on kuitenkin veronmaksajien kannalta paras vaihtoehto.

Kymmenen vuotta, 13 miljoonaa

Tarjouskilpailun voittaja toimittaa pyörät ja niiden huollon kymmeneksi vuodeksi. Hankkeen kustannusarvio on lähes 13 miljoonaa euroa. Osa rahoituksesta hankitaan mainoksilla, joita pyöräasemien yhteydessä julkaistaan.

Moventia on kansainvälinen liikkumisjärjestelmiä tuottava yhtiö. Smoove SAS toimittaa pyörät, joita se on myynyt myös Ranskaan. Clear Channel hoitaa mainostulojen hankinnan. Helkama Velox huoltaa pyörät.

Pyörätoimittajan valintaperusteena käytetään hintaan ja laatuun perustuvaa pisteytystä. Laatu varmistettiin testeissä, joissa kolmekymmentä ulkopuolista henkilöä arvioi järjestelmän toimivuutta.

HKL:n johtokunta päättää kaupunkipyöräjärjestelmän toimittajasta kokouksessaan 20.10.2015.

Muita ehdokkaita ovat Nevia Oy, jonka alihankkija on Nextbike GmbH sekä konsortio, johon kuuluvat Tracetel SA, Suomen kaupunkiautot Oy ja Unicom Consulting Oy.